Dok Slavoniju, prema najavama meteorologa, narednih dana očekuju novi temperaturni šokovi visoki 40 stupnjeva, koji će, ionaku, suhu zemlju isušiti do krajnjih granica, resorni ministar Tihomir Jakovina i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, jučer su ( četvrtak, 17.kolovoza )se dogovorili o modelima ublažavanja posljedica elementarne nepogode.

Kako je i obećao ministar, jer država novca nema, isplate naknade štete neće biti, ali će Ministarstvo zaostale  poticaje u iznosu od 400 milijuna kuna koji su na računima poljoprivrednika trebali biti do 30.lipnja, isplatiti u slijedeća tri do četiri tjedna.Optimistično zvuče i ministrove najave kako će poticaji za aktualnu godinu, krenuti ,navodno, već u siječnju 2013. Poticaji se,  neće smanjivati,rekao je Jakovina, a ministarstvo će u tu svrhu i iduće godine osigurati 2 milijarde i 700 milijuna kuna. Takvim je dogovorom zadovoljan i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Matija Brlošić. Uz bržu isplatu poticaja, poljoprivrednicima država neće naplatiti ni troškove zakupa državnog zemljišta, a ministar je pozvao da isto učine i jedinice lokalne samouprave. Na jučerašnjem radnom sastanku dogovoreno je i kako će se slični tematski sastanci ubuduće održavati svaki mjesec, a tema idućeg bi trebala biti stočarstvo koje je, trenutno, kažu stručnjaci,  najugroženija grana. Iako se neki dan poprilično “zaletio” najavivši sniženu stopu PDV-a na hranu, ministar je nazočnim novinarima jučer odgovorio kako to nije potez koji je moguće riješiti “ad hoc”, ali i kako stručnjaci ministarstva kontinuirano rade projekcije i analize kako bi prijedlog mogao ući u proceduru.

Preliminarne grube procjene štete od suša na području Brodsko posavske županije iznose između 150 do 200 milijuna kuna, dok su štete prouzrokovane proljetnim mrazom “teške” 62 milijuna kuna. Zanimljivo je, a potvrdili su to i načelnici brojnih općina novogradiškog dijela Brodsko posavske županije, unatoč evidentnim, značajnim štetama i svakodnevnim problemima, ali i činjenici kako je elementarna nepogoda na snazi već pet dana,  ( proglašena u ponedjeljak, 13.kolovoza ) vrlo mali broj poljoprivrednih proizvođača do danas se, radi obeštećenja, javio načelnicima općina. Svjesni, na žalost, kako novca nema.

Obzirom na meteorološke najave o dolasku novog toplinskog udara, krajnji iznosi šteta, tek će se zbrajati. Kao i preostale kune u novčaniku,( kojih nemamo ), pri računu za prvu jesensku kupovinu  voća i povrća, made in China, ili neka druga, egzotična  destinacija.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakUžarena rock večer NG ljeta uz Adastru i Opću opasnost
Sljedeći članakLjepša Rakas- Vujčić dala ostavku na mjestu dogradonačelnice Nove Gradiške