Poruka je ovo koju su danas ( petak, 23.studenoga) uputili osnovnoškolci i srednjoškolci novogradiškog kraja, na edukativnom druženju upriličenom uz Mjesec borbe protiv ovisnosti u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa.Skup je ugostila novogradiška Osnovna škola “Ljudevita Gaja”.

Iako nacionalna i županijska statistika krivuljom pokazuje rast broja novoprijavljenih ovisnika, edukacija i prevencija, koju kontinuirano i studiozno, prema preporukama Nacionalne strategije za borbu protiv zlouporabe droga, provode osnovne i srednje škole, u suradnji s relevantnim institucijama, pokazuje se kao , itekako, korisna.

Učenici  u sve ranijoj dobi postaju svjesni izazova odrastanja, ali i činjenice kako je u današnjem svijetu sve na dohvat ruke, a neprijatelja svakim danom sve više. Jer, zastrašujuće zvuči podatak kako je i donedavno bezazlena zabava, poput igrica na računalu ili kartanja, s vremenom razvila svoje ekstremne oblike, te postala službeno definirana kao bolest ovisnosti.Ipak, ni heroin ni marihuna, a ni alkohol, kao sredstva ovisnosti, nisu otišli u povijest. Stoga s edukacijom, ali i konkretnim ispovijestima i zornim primjerima iz života  liječenih ovisnika, treba krenuti što ranije.

Upravo su to pokušali predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška, jednog od rijetkih u Hrvatskoj koji je među prvima počeo provoditi program anonimne i besplatne zamjene igala namijenjen intravenoznim ovisnicima. U suradnji s osnovnim i srednjim školama, u domaćinstvu Osnovne škole” Ljudevita Gaja” danas je organizirano zanimljivo predavanje o svim oblicima ovisnosti. Učenici osnovne škole Dragalić, “Markovac”, Vrbova,”Vladimir Nazor”, Adžamovci, “Mato Lovrak”, Nova Gradiška, kao i sve tri novogradiške srednje škole, svaki su  na svoj način, kroz jedinstvenu  prezentaciju temeljenu na likovnom i dramskom izrazu, upozorili na neke od oblika ovisnosti, Od onih koje obično smatramo bezazlenima, a sve više uzimaju maha   (poput anoreksije i bulimije- poremećaja u ishrani koji, uglavnom, zahvaća djevojčice u osjetljivim godinama puberteta), preko klađenja i računalnih igrica ( za što već u osnovnoj školi eksperti postaju dječaci), do onih najozbiljnijih oblika ovisnosti o opojnim drogama, učenici su upozorili na zamke suvremenosti.

Zahvaljujući ispravnom pedagoškom pristupu i korisnim temama koje učenici, uglavnom obrađuju kroz nastavni predmet bilogije, prirode i društva, ili kroz sat razrednika, za očekivati je, kako će program borbe protiv ovisnosti dobiti još značajnije mjesto unutar novo najavljenog zdravstvenog odgoja.Jer, ovisnosti su uitsinu i dalje globalni javno zdravstveni problem na čijem sprečavanju, kao i anuliranju negativnih posljednica, trebaju raditi svi akteri u društvu-odgojno-obrazovne institucije, zdravstveni sustav, policijska uprava, te Hrtvatski Crveni križ.

Danas prezentirani radovi sa zajedničkom temom borbe protiv ovisnosti bit će izloženi u holu osnovne škole ” LJudevita Gaja” tijekom trajanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti sve do 15.prosinca.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakI u Njemačkoj kao kod kuće
Sljedeći članakPozdrav iz Pariza