Oni su odavno dokazali kako se, bez lažne skromnosti, mogu nazivati istinskom školom za 21.stoljeće.A veliki su samo oni koji su nesebično spremni svoje znanje i iskustva podijeliti s drugima. Po obrazovno-pedagoškom standardu, opremljenosti škole i praktikuma, iskustvima prepisanima od onih iznad sebe, ali i osluškivanjem tržišta rada, znanjem prenesenim učenicima, budućim majstorima, odavno su zakoračili na teritorij Europske unije. I baš zato tamo se osjećaju kao kod kuće.Oni su novogradiška Industrijsko-obrtnička škola

Da biste danas uspjeli i postali  prepoznati na zahtjevnom europskom  obrazovnom tržištu i području znanja,  školu, prije svega, trebate promatrati kao malo, uspješno poduzeće. U skladu s tim, njoj na čelu trebao bi biti uspješni, kreativni i promoćurni menadžer.Tko to ranije shvati, prije će se prilagoditi, ali i nametnuti ostalima stnadarde rada.

Profesor Mijo Matošević, ravnatelj novogradiške Industrijsko obrtničke škole jedan je od takvih ljudi, koji će, zbog očekivane skromnosti, reći kako je u svemu tome, imao veliku podršku kolketiva i kolega.Osim toga, učenici novogradiške Industrijsko-obrtničke škole, sa zadovoljstvom su prihvatili bačenu rukavicu i pokazali kako se, znanjem i stručnošću,  mogu nositi s europskim kolegama . Upravo stoga, Industrijsko-obrtnička škola jedna je od onih koja posljednjih godina uspješno  nameće standarde, ali i otvara vrata svima onima koji su ih spremni slijediti. Praksa je već uhodana, sada samo treba nastaviti dobro utabanim stazama.

Jedna od tih staza, učenike i profesore škole prethodnih je dva tjedna još jednom odvela u Njemačku, u  prijateljski grad Herzogenaurach, gdje su, u suradnji sa relevantnim partnerima, njihovi učenici, CNC operateri, te kuhari i pomoćni kuhari, uspješno odradili dvotjednu praksu, ali i pokazali Agenciji za mobilnost i programe Europske unije kako se znaju nositi i s pravim izazovima. U okviru programa Leonardo Da Vinci , kroz suradnju s tvrtkama, učenici su uspješno usvojili znanja školskog programa kroz praktikume, ali i okušali se na njemačkom tržištu rada,gdje su kuhari i pomoćni kuhari zajedno s osobljem njemačke klinike, kroz rad u kuhinji, sudjelovali u svakodnevnim zadacima, zajedno s predstavnicima  brojnih kultura i rasa., kuhajući obroke za pacijente klinike.

Osim stručnog djela, grad Herzogenaurach Novogradiščanima je pripremio i niz kulturno, zabavnih i sportskih sadržaja, a domaćini su ih,  kroz učenje njemačkog jezika,susrete s multikulturalnošću  u praksi, naučili toleranciji, uvažavanju različitosti, te im uspješno razbili strah i sve predrasude oko “vrlog novog svijeta” i moderne Europe. Iako iznimno zahtjevan projekt ( predstavnici dvaju različitih obrazovnih programa ) zajednička dva njemačka  tjedna učenika i profesora Industrijsko obrtničke škole, pokazala su kako je sve moguće ako je uvažavanja, socijalne kohezije, ali i spremnosti na učenje. Naučeno i usvojeno učenici su danas ( petak, 23.studenoga ),  predstavili novinarima na svojevrsnoj mini prezentaciji, iako će ona prava, s velikom pompom, kakvu ovakav projekt i zaslužuje, biti svečano upriličena uskoro.

Ponosni ravnatelj učenicima je danas uručio i certifikate o položenoj stručnoj praksi i boravku u Njemačkoj, te im izručio pozdrave njemačkih domaćina. Zbog pokazanog znanja, stručnih vještina, ali i pravih manira, Herzogenaurach će ovakve goste uvijek rado dočekati, rekao je profesor Matošević, dodajući kako je nekim učenicima već ponuđen posao u Njemačkoj po završetku školovanja. I ovom prilikom predstavnici škole revno su skupljali i u memoriju pohranjivali  njemačke načine rada, te će, neke od njih, vrlo skoro implementirati i u svakodnevnu nastavu , već od slijedeće školske godine.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakOpet ti drhte ramena moja malena…
Sljedeći članakIzaberimo ovisnost o životu