O projektu “Danas sjeme-sutra šuma”, kojim su učenici Osnovne škole “Matija Gubec” Cernik već zakoračili na teritorij Europske unije, izvijestili smo prethodnih dana. Podsjetimo, riječ je o projektu financiranom sredstvima pretpristupnih fondova u okviru Comeniusa, Programa za cjeloživotno učenje posredstvom Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Najatraktivniji dio projekta svakako je onaj koji se odnosi na mobilnost, odnosno, priliku za putovanje u zemlje-partnere na projektu, te kroz upoznavanje drugih i drugačijih kulrura, razvijanje tolerancije, uvažavanje različitosti, kao i njegovanje komponente kozmopolitizma.

Upravo su to sudionici projekta, uspješno ostvarili protekli tjedan, kroz petodnevni boravak u Parizu, po mnogima, najljepšm gradu svijeta. Zajedno s 20 učitelja iz devet partnerskih zemalja, Cernik i Osnovnu školu “Matija Gubec” dostojno su predstavljali učiteljica razredne nastave MARIJA ČIČAK i profesor hrvatskog jezika, IVAN GALIĆ, koordinator projekta.

Zadaća prvog radnog sastanka ( oni presotali događat će se u devet zemalja-parntera) bila je u zadanom roku, na najbolji  mogući način, prezentirati vlastitu zemlju, regiju, ali i školu, putem prezentacije osmišljene u suradnji s ostalim članovima tima za provedbu projekta, unutar škole, te u suradnji s učenicima koji su , s puno entuzijazma, odradili pripremni dio aktivnosti. Učitelji su, tom prilikom, održali iznimno uspješnu prezentaciju, a vlastitu zemlju, Hrvatsku, predstavili kroz brojne nacionalne proizvode, te podijelili niz upitnika s učeničkim pitanjima namijenjenima svakom od parntera, predstavnika preostalih europskih zemalja. Upiti su se, uglavnom, odnosili na zemlju-partnra,  te njihove škole i obrazovni sustav.Tijekom radnog sastanka donesen je i plan i program rada za prvu godinu aktivnosti.

Jedna od doluka je i da se tijekom 2012./ 2013. godine održe još tri slična, radna sastanka. Veljača je mjesec rezerviran za putovanje u Španjolsku, u grad Granadu, ožujak je engelski mjesec u kojemu će destinacija biti Cockermouth, grad na sjeveru Engleske, dok mjesec svibanj Cerničani očekuju s posebnim nestrpljenjem. Naime, tada će Osnovna škola ” Matija Gubec”, Cernik, naša županija, ali i Hrvatska, ugostiti 40-ak sudionika projekta na svom terenu.

 

Od ostalih aktivnosti, valja istaći kako je francuski tim odradio natjecanje među učenicima za izradu loga projekta. Do slijedećeg sastanka, svi sudionici projekta trebaju izraditi čarobnu kutiju koju će ispuniti predmetima vezanima uz tradicionalno obilježavanje Božića u hrvatskim krajevima, kao i njihovu prezentaciju, za što će biti zaduženi učenici osobno koji će također na put i sudjelovanje u radu preostalih sastanaka. Svi materijali i planovi vezani uz realizirani dio aktivnosti, ali i ono što male “projektante” još očekuje, bit će prezentirano i na međunarodnom blogu, za čiju su izradu zaduženi partneri iz Engleske i Španjolske.

Po povratku u Hrvatsku i  Cernik, sudionici sastanka održali su prezentaciju ostalim članovima projektnog tima, a zaključke o programu rada iznijeli na Učiteljskom vijeću Osnovne škole” Matija Gubec”. Na kraju, recimo samo kako su francuski putnici iznimno zadovoljni organizacijom, ali i kvalitetom rada, što je i prilika za javno upućene pohvale partnerima iz Francuske. Kako je, s takvog putovanja, nedozvoljeno doći bez pregršt uspomena, ali i upoznavanja s kulturno-povjesnim zanimljivostima, domaćini, Francuzi, pobrinuli su se da sudionicima sastanka ostave dovoljno slobodnog vremena za obavezne turističke aktivnosti. Jer, tko je vidio iz Pariza otići bez “fotke” ispred Eiffelovog tornja, ili, recimo, čuvenog Louvrea?

Pariz, svakako, ima svoje čari, ali, poznavajući Slavonce, Cerničani će u ulozi domaćina, u mjesecu svibnju iduće godine, Europu, definitivno,  oboriti s nogu. Uostalom, prva razmjena iskustava pokazala je kako se nemaju čega stidjeti i kako načinom rada, obrazovnim standardom, te opremljenošću škole, ni malo ne zaostaju za europskim kolegama. Čak, naprotiv.

 

Stoga, na kraju, parafrazirajmo tekstove s razglednica-lijep pozdrav iz Francuske, vidimo se u Cerniku!

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakIzaberimo ovisnost o životu
Sljedeći članakImaju li oni djecu ili samo nemaju pojma?!