Umjetnost je, reče davno jednom netko, plemenitost duše. Kreacija božanskog, dodat će vjernici, ili eterični prozor kroz koji svijet gledamo drugačijim očima. Za koju god se definiciju odlučili, predvečerje blagdana je idealan trenutak za okus i miris umjetnosti.

Tradicionalnu, treću godinu za redom, novogradiški umjetnici-amateri, okupljeni u Udrugu stvaratelja u kulturi, u suradnji sa Župom bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije, na inicijativu dekana novogradiškog dekanata, župnika Perice Matanovića, u jedinstvenom prostoru kasno barokne crkve Svete Terezije Avilske, arhitektonskom i povijesnom biseru našega grada, sugrađanima poklanjaju izložbu.

Pod nazivom “K svojima dođe, a njegovi ga ne primiše” slikama, crtežima i  skulpturama  sakralnih motiva predstavilo se nekoliko članova likovne sekcije “Duga” koja, iznimno uspješno djeluje  u okviru Udruge stvaratelja u kulturi, surađujući i stvarajući tijekom cijele godine u zemlji, ali i izvan nje, kroz brojne, više i manje poznate likovne kolonije.

Večer umjetnosti u idealnom prostoru potpunijom  su učinili članovi pjevačkog zbora župe  “Nebeski znak”, ali i članovi pjesničke sekcije udruge ” Vladimir Vidrić” poezijom prilagođenom vremenu i trenutku godine. Aktivnosti Udruge stvaratelja u kulturi i njenih brojnih kreativaca-amatera koji  stihom i kistom nižu uspjehe na svim kontinentima, posjetiteljima izložbe približila je predsjednica, Zdravka Džimbeg, dok su nas u atmosferu blagdana i duhovnu dimenziju poetskim riječima odveli Evica Kraljić i svojvrsni domaćin izložbe i prostora Crkve, župnik Perica Matanović.

Crkva Svete Terezije Avilske, jedan od najznačajnijih spomenika kulture tog razdoblja i stila na prostoru čitave Slavonije, istinski duhovni, ali i turistički brend ( op.a-koji bi , marketinški, itekako trebali još bolje “iskoristiti”), potvrđuju to već nekoliko godina, od kada je prostor zasjao novim, starim ruhom, od reda renomirani umjetnici, i ove se večeri pokazala kao jedinstveni  atelijer i istinsko mjesto na kojemu stanuje umjetnost u svim svojim nebeskim i ovozemaljskim formama.

Ukoliko ste propustili službeno otvorenje, izložbeni postav  čeka vas sve do 5.siječnja, svaki dan u vremenu od 10 do 12 sati.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakNe dozvoli tad da naprave od toga tužni treći čin!
Sljedeći članakObitelj kao najveći blagdanski poklon