Više od tisuću djece u Hrvatskoj odrasta u institucijama zbog činjenice kako se njihovi biološki roditelji za njih nisu u stanju brinuti se. Od iznimno visoke brojke, čak je njih 100-njak mlađe od 3 godine.Prosječna duljina boravka djeteta u domu je četiri i pol godine. Suvremene spoznaje o skrbi djece ukazuju na štetnost boravka u institucijama. Upravo tu, na scenu stupa udomiteljstvo koje u Hrvatskoj,a posebno u Slavonji, ima iznimno dugu tradiciju.

Unatoč tome, udomiteljstvo je još uvijek na iznimno niskoj razini. Ne postoje, kao u razvijenim zemljama, specijalizirani oblici udomiteljstva za djecu sa specifičnim potrebama, za prihvat djece na kratki rok, ili za pomoć udomiteljima tijekom vikedna ili odmora. I institucionalna podrška još je uvijek slaba, a naknada koju udomitelji primaju za skrb o djeci, često ne pokriva ni osnovne životne potrebe. Konfuznu situaciju donekle je, uz konačno konzultiranje struke,  riješio aktualni Zakon o udomiteljstvu donesen u kolovozu prošle godine.Ipak,mjesta za poboljšanja još uvijek ima.

Čuvajući tradiciju udomiteljstva, ali i hrabro i s puno entuzijazma ukazujući na manjkavosti sustava, udomiteljstvom se na području Brodsko posavske županije, godinama uspješno bavi Udruga udomitelja djece, odraslih i nemoćnih osoba, na čelu s aktivnom predsjednicom Katarinom Bojšić.

Znajući kako je obitelj posebno važna u danima blagdana, članovi Udruge i danas su ( srijeda, 5.prosinca), nastavili s devetogodišnjom tradicijom darivanja djece, polaznika Odjela s posebnim potrebama Gradske Osnovne škole” Ljudevita Gaja”.I ove je godine njih 60-ak zahvaljujući sluhu članova Udruge udmitelja posjetio Sveti Nikola,a svi su zajedno, veselim programo, uspješno otjerali Krampusa.

Prigodno blagdansko darivanje samo je manji dio brojnih aktivnosti Udruge koja se kroz proteklih osam godina rada, odim na području našega grada i županije, uspješno nametnula i na nacionalnoj sceni, kreirajući, u suradnji s predstavnicima relevantnih institucija, zakon po mjeri udomitelja, ali i djece koja svoje pravo na sreću traže u udomiteljskim obiteljima . Zahvaljujući redovnom druženju, ali i stručnim radnim sastancima, koje članovi Udruge organiziraju jednom mjesečno, planiranih projekata je puno, a  jedan od njih čeka ih i sutra, 6.prosinca, kada će predstavnici svih institucija koje se u radu bave problemom udomiteljstva , organizirati okrugli stol u središtu županije.

Nakon novih ideja,korisnih prijedloga i inicijativa, bit će prilike da Udrugu udomitelja djece, odraslih i nemoćnih osoba županije “Leptirić” predstavimo i kroz cjeloviti portret. Ljudi kojima je životni poziv i odabir  biti  zamjenski roditelj, to, svakako zaslužuju.

Ako ne zbog neprospavanih noći, bdijenja nad prvim prehladama i nesretnim ljubavima “svoje djece”, onda bar zbog potvrde kako  biologija često, na žalost, nije dovoljan jamac za sretno i bezbrižno djetinjstvo. Potrebna je samo bezuvjetna ljubav. A nju u sebi ili imamo ili nemamo, ili osjećamo ili ne osjećamo.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članak“K svojima dođe, a njegovi ga ne primiše”
Sljedeći članakDjeca Gradskog vijeća uručila čestitke Gradonačelniku