Na iznimnu radost domaćina župana Danijela Marušića i načelnika Općine Cernik Nikole Jugovića, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, unatoč vremenskim neprilikama i mogućem otkazivanju posjeta, ustrajao je u svojoj želji da danas posjeti Psihijatrijsku bolnicu Sveti Rafael na Strmcu.

Predsjednik Josipović u pratnji svojih suradnika nešto iza 12 sati stigao je pred bolnicu Sveti Rafael, gdje su ga dočekali domaćin službenog posjeta, naš župan, Danijel Marušić, načelnik Općine Cernik Nikola Jugović, ravnatelj novogradiške Opće bolnice “Nova Gradiška” Dražen Oršulić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice priori Dario Vermi, zamjenik ravnatelja Psihijatrijske bolnice Igor Ferenčina, dožupanica Ružica Vidaković, dožupan Davor Vlaović i mnogi drugi uzvanici.

Praćen bljeskovima fotoaparata, u prostorima prekrasno uređene prve hrvatske katoličke bolnice pozdravio je sve prisutne i krenuo u razgledavanje slika koje prikazuju nekadašnju Bolnicu za plućne bolesti “Šumetlica” koja je nekada djelovala na tom mjestu.

 

Danas je to jedna od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji s više od 100 bolesničkih ležajeva. Bolnicu, sagrađenu prije nepune dvije godine, u potpunosti je financirao bolnički red Milosrdne braće Svetog Ivana od Boga koji propovijedaju četiri zavjeta – siromaštvo, čistoću, poslušnost i gostoprimstvo.

 

Nakon što su po protokolu razmijenjeni darovi, uslijedila je svečana sjednica zatvorena za novinare u trajanju od 30-ak minuta. Predsjednik Josipović maksimalno je izašao u susret nestrpljivim novinarima odgovarajući na pitanja o dojmovima ovoga posjeta. Posebno je pohvalio iznimno visok standard bolnice, individualan pristup svakome pacijentu i kvalitetu liječenja, te izrazio želju za otvaranjem novih centara ovakve vrste u Hrvatskoj, budući da ih nema u dovoljnom broju.

 

U prostorima bolnice pripremao se i svečani ručak za Predsjednika, nakon čega će promjenom protokola, po predsjednikovoj iskrenoj želji, uslijediti druženje s teško bolesnim mališanima iz Udruge djece oboljele od malignih bolesti “Hrabro dijete”. Ovom lijepom gestom, ali i svojim ophođenjem sa svima pristutnima, posebice s novinarima, pokazao je da je veliki, a opet mali čovjek.

Autor: Vanja Tutić/Zorislav Knežević

Komentari
Prethodni članakPredsjednik RH Ivo Josipović s Udrugom Hrabro dijete
Sljedeći članakI mi svoj Božićni sajam imamo!