Od kada je svijeta i vijeka, ali i onog mračnog dijela povijesti, razdoblja zvanog srednji vijek, predblagdansko je doba, oduvijek bila i prilika za “sajmovanje”.Jer, posebno raspoloženje u dušama, išlo je, ruku pod ruku, sa iskonskom ljudskom željom za darivanjem. Stoga su, upravo u vrijeme Adventa, trgovci, obrtnici i najraniji poduzetnici,trljali ruke od zadovoljstva.I koliko god tvrdili kako je kupovina darova i pojačana potrošnja u vrijeme blagdana izum suvremenog doba, nismo u pravu. Trošilo se uvijek, iako su darovi, nekada davno, u skladu s ekonomskom slikom čovječanstva i stanjem u novčanicima, bili znatno skromniji.

Upravo su Božićni sajmovi diljem Europe,  bili središnji godišnji događaji, prilika za susrete s dragim prijateljima, prilka za robno-novčanu razmjenu, prilika za trgovanje, ali i prezentaciju proizvoda kućne radinosti. Božićni su sajmovi , zajedno sa svojim čuvenim glasnicima, koji su priču o čarobnom, šarenom svijetu poklona, pronosili diljem zemlje, bili i mjesta na kojima se stvarao današnji suvremeni marketing.

 

Božićni su sajmovi bili i svojevrsni pionirski oblici suvremenih trgovačkih centara,jer samo ste tamo, u cjelodnevnom boravku s obitelji, mogli jesti, piti, kupovati, dobro se zabaviti, ali i saznati najnovije tračeve. Bacači plamena, gutači vatre, žongleri, vitezi, ratnici, ali i gatare i  obrtnici “svih fela” čekali su vas, strpljivo na svom prodajnom mjestu, ispod brižljivo ukrašenog šatora i bili spremni na cjenjakanje, pregovaranje, ali i poklanjanje, sve samo da prodaju.

Tradicija Božićnih sajmova u nešto drugačijem, ali još uvijek, šarmantno, autohtonom obliku zadržala se i danas.Gotovo kako i nema grada koji u vrijeme Adventa svoje ulice široke ruke ne ponudi svojim proizvođačima, kreativcima, kulturnjacima, zabavljačima, poduzetnicima i obrtnicima.

 

Vlastitu tradiciju, dugu šest godina, ima i najmlađi grad u Hrvatskoj, Nova Gradiška, grad koji će svoja sajamska vrata trgovcima,kupcima i svima onima željnim dobre zabave, ali i trošenja novca, otvoriti i ove godine u razdoblju od 21.do 23.prosinca.

 

Za organizacijski i logistički dio i ove je godine zaslužna Turistička zajednica grada koja se, u suradnji s onima koji će sajamske dane učiniti potpunijima, pobrinula i za bogatu ponudu.

U petak, 21.prosinca, prvog dana Adventa u našem gradu, vrata sajma, za sve ranoranioce,  bit će otvorena već od 9 sati. U 11 starta kulturno-umjetnički program, a potom, točno u podne, kao i prijašnjih godina, svečano otvorenje, za čiji će se kulturno-zabavni dio pobrinuti polaznici Dječjeg vrtića. Humanitarne akcije, šarenilo izložbenih štandova, mirisi gastro delicija cijele Hrvatske, ono je što će vas mamiti sve do 19 sati, uz, cjelodnevno prešetavanje povjesnih likova brodske Tvrđave-carice Marije Terezije, te baruna Trenka.

 

Sajamska prodaja i prilika za dobru kupovinu u subotu, 22.prosinca kreće već od 8 sati, a tijekom cjeloga dana izmjenjivat će se zabavno-plesno-pjevačke točke. Subota je i dan kada će na Advent svratiti i Djed Božićnjak, ali i dan cjelodnevne kreativne radionice za koju će se brinuti članice Društva naša djeca.

 

Posljednji dan Adventa u našem gradu, nedjelja, 23.prosinca, priliku za utvrđivanje gradiva, nudi u vremenu od 8 do 13 sati, kada će, u vrijeme, obiteljskog ručka, manifestacija biti i službeno zatvorena.

 

Želite li lakše uroniti u blagdansko raspoloženje, kupiti atraktivan, povoljan i autentičan poklon, iskušati zaboravljene slavonske kolače, rezultate prošlogodišnjih kolinja, sve to zaliti dobrom kapljicom, ali i zaplesati, ADVENT U NAŠEM GRADU najbolje je mjesto za izlazak.

 

Jer, kao i ranijih godina, svi oni koji nešto vrijede, ali se i smatraju pravim Novogradiščanima, navratit će u Društveni dom, uoči Božića. Organizatori vas s veseljem očekuju i raduju se vašem dolasku. Jer, Božić je, ionako, ljepši uz prijatelje.

 

Vidimo se na 6.Adventu u našem gradu, a slušamo, kao i ranijih godina, izravno na frekvenciji 98,1!

Autor: Simonida Tarbuk

 

 

 

Komentari
Prethodni članakPredsjednik Josipović na Strmcu, želi vidjeti i članove udruge “Hrabro dijete”
Sljedeći članak21. godišnjica Vojne akcije “Čišćenje”