Danas 30. prosinca u Novoj Gradiški, u lijepom ambijentu pansiona Slavonski Biser, odigravanjem 7. kola za kadetkinje završeno je Finale kadetskih liga Republike Hrvatske u šahu za 2012. godinu. Posljednji dan ponudio je kulminaciju napetosti kod djevojaka koja se odvijala u sve dane održavanja finala.

Nakon što smo jučer ispratili završnicu kod kadeta koja je ishodila prvaka Republike Hrvatske – ekipu ŠŠK Konaki iz Rijeke, no i vrlo uspješno četvrto mjesto našim dečkima iz ŠK Strmac koje im je osiguralo jedno mjesto za ekipe iz Slavonije na Finalu kadetskih liga 2013., natjecanje u šahu je danas zasigurno doživjelo svoj vrhunac. Iako su djevojke priskrbile napetu i dramatičnu borbu u svim dosadašnjim kolima, na kraju turnira je doslovno posljednja partija, i svaki potez u njoj, odlučivala o raspletu poretka od 2. do 5. mjesta.

Konačnu pobjedu kod kadetkinja odnijele su šahistice ŠK Riječina iz Dražica. Drugo mjesto izborile su djevojke ŠK Podsused iz Zagreba, a posljednje mjesto u borbi za pehar pripalo je ŠK Goran iz Vrbovskog. Pehare je pobjedničkim ekipama podijelio član Upravnog odbora Hrvatskog šahovskog saveza Ivan Mandekić. Donosimo i uvid u pozicije na tablici svih 8 ekipa u ženskoj konkurenciji:

 

Konačni poredak nakon 7. kola – kadetkinje

1. ŠK Riječina, Dražice 7 kola 10 meč bodova 17,0 bodova
2. ŠK Podsused, Zagreb 7 9 16,5
3. ŠK Goran, Vrbovsko 7 9 15,0
4. ŠK Polet, Buševac 7 8 14,5
5. ŠK Jelsa, Jelsa 7 7 14,5
6. ŠK Donji Miholjac, Donji Miholjac 7 6 12,5
7. ŠK Radnik, Velimirovac 7 4 12,5
8. ŠK Draga, Rijeka 7 3 9,5

 

Medaljama su nagrađene i tri najbolje igračice po pločama. Pojedinačno gledano, svakako valja istaknuti najbolju među najboljima, trostruku prvakinju Hrvatske i ujedno aktualnu prvakinju, kadetkinju Neomi Grgić (ŠK Radnik, Velimorovac) koja je na drugoj ploči odličnom igrom ishodila 6,5 bodova. Prvo mjesto na prvoj ploči, na kojoj u načelu igraju one najkvalitenije igračice, pripalo je Heike Roklicer (ŠK Donji Miholjac, Donji Miholac) s osvojenih 5,5 bodova. Noemi Špiranec (ŠK Podsused, Zagreb) najbolja je igračica na trećoj ploči s također osvojenih 5,5 bodova, a isti broj bodova dijeli i najbolja kadetkinja na četvrtoj ploči, Marina Sardelić (ŠK Jelsa, Jelsa). Medalje je najboljim igračicama po pločama podijelio dopredsjednik Športskog saveza Grada Nova Gradiška Kruno Hofer.

 

Na kraju ovoga natjecanja spomenut ćemo i one pojedince bez kojih zamisao organizatora ne bi bila izvediva, prvenstveno u misiji uvrštavanja Nove Gradiške na kartu važnih sportskih događaja u državi. To su međunarodni šahovski sudac te glavni sudac prvenstva Zdravko Birovljević i njegov pomoćnik državni šahovski sudac Petar Radosavljević kojima je smiješno tražiti ikakvu zamjerku budući da su sudili besprijekorno. Ne smijemo zaboraviti ni “čovjeka od tehnike”, također šahovskog suca, Andriju Babića bez kojeg ne bi bio moguć prijenos partija uživo na web stranicama Hrvatskog šahovskog saveza. Najveće pohvale svakako idu vrijednom direktoru turnira i predsjedniku Organizacijskog odbora Vinku Leskovaru, čijom zaslugom je domaćinstvo Finala kadetskih liga u šahu dodiljeno Novoj Gradiški. Upravni odbor Hrvatskog šahovskog saveza prepoznao je njegov dugogodišnji rad s mladima, kao i pionirske poteze na poljima šaha koje, eto, ni Grad ni Turistička zajednica Grada nisu uspjeli prepoznati. Vinku Leskovaru i malim majstorima Šahovskog kluba Strmac želimo još mnogo sportskih uspjeha!

 

Autor: Zorislav Knežević/photo: RNG, Vinko Leskovar

 

Komentari
Prethodni članak(Re)kapitulacija 2012.
Sljedeći članakSretna nam Nova 2013.