Na današnji dan polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, svečano je obilježen zadnji u nizu od programa obilježavanja spomena na tragičnu pogibelj poznatog makedonskog pjevača Toše Proeskog.

Izaslanstvo Republike Makedonije, koje je predvodio otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Makedonije u Zagrebu Mačej Kačorovski, zajedno s predsjednikom Vijeća makedonske nacionalne manjine i Makedonske koordinacije u Republici Hrvatskoj Tome Apostolskim položilo je vijence na spomen obilježje u Novoj Gradiški, upravo pored mjesta na koje je sletio helikopter i prevezao pokojnog pjevača na vječno počivalište.

Ova tragedija, upravo je još više zbližila i povezala hrvatski i makedonski narod, kako je izjavio gradonačelnik Vinko Grgić, koji je zajedno s zamjenicom Ivanom Trupinom bio domaćin izaslanstvu.

Molitvu je predvodio protojerej Makedonske pravoslavne crkve Kirko Velinoski, koji je ujedno naglasio vjeru koja je bila “Tošetova” vodilja kroz njegov život i posao.

 

Na današnji dan 16. listopada, obilježava se tužna obljetnica odlaska jednog od najtalentiranijih pjevača s ovih prostora Toše Proeskog. Prije deset godina njegov život ugasio se u stravičnoj prometnoj nesreći kod Nove Gradiške i ostavio u šoku i nevjerici tisuće i tisuće obožavatelja koje je Toše tijekom života zadivio svojim likom i djelom.Iako je u trenutku smrti imao samo 26 godina iza sebe je ostavio glazbeni opus o kojem će se pričati još desetljećima. Njegove pjesme “Pratim te”, “Igra bez granica” i “Bože, brani je od zla” samo su neki od hitova po kojima ga pamti domaća publika koja je ovog makedonskog mladića prigrlila kao svog.

Glazbom se Toše počeo baviti još kao dječak, a s 15 godina počeo je graditi svoju estradnu karijeru. Njegov osebujni vokal pokorio je ne samo makedonsko tržište nego i sve zemlje u bivšoj Jugoslaviji. Bio je miljenik naših pjevača, posebice onih s kojima je surađivao. Iza njega je duet s Tonyjem Cetinskim, Antonijom Šolom, ali i suradnja s poznatim skladateljima i producentima Nenom Ninčevićem, Miroslavom Rusom i Mirom Buljanom. Poznat je i kao veliki humanitarac, a za svoje brojne humanitarne nastupe 2003. godine dobio je nagradu Majke Tereze. Posebnu pozornost posvećivao je onim najmlađima kojima je pomoć itekako potrebna, a njegovo djelovanje zamijetio je i UNICEF koji ga je proglasio svojim ambasadorom. Htio je svijet učiniti boljim mjestom, no tužna sudbina prerano ga je sustigla.

“Zvijezde ne postoje, osim onih na nebu. Ja samo radim svoj posao”, izjavio je jednom prigodom Toše ne sluteći da je nebo trebalo jednu zvijezdu baš kao što je on.

I devet godina nakon odlaska u njegovom rodnom Kruševu vlada neopisiva tuga. Njegovi roditelji teško se nose s tragedijom, a utjehu pronalaze u unucima.Njegove pjesme i karizma kojom je zračio ne mogu se zaboraviti. Iako više nije s nama Toše živi i dalje u sjećanju obitelji, suradnika i obožavatelja. I tamo će zauvijek i ostati.

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članakPočeo “Mjesec hrvatske knjige”: Poznata književnica Željka Horvat Vukelja družila se s malim Novogradiščanima / foto
Sljedeći članak“Craft u srcu Slavonije”, 27. i 28. listopada u Novoj Gradiški