U petak 18. listopada 2019. godine u Župnom dvoru župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški, upriličena je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Župnog dvora.Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 807.708,50 kuna, a EU sufinanciranje projekta iznosi 496.007,60 kn.Korisnik projekta je Požeška biskupija, župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a razdoblje provedbe projekta je od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2022. godine.

Izvođač radova bio je Obrt „Visković“ Pakrac, a za nadzor radova bio je zadužen Ured ovlaštene arhitektice Višnja Lasović-Kožoman.

– Zgrada je sagrađena 1977. godine. Konstrukcija zgrade zadovoljava statistički proračun, ali nije imala nikakav energetski koncept te sa stajališta toplinske zaštite i uštede energije predstavljala je izuzetno nepovoljan objekt. Najviše energije gubilo se kroz vanjski zid, podove i vanjsku stolariju.

Građevinska bruto površina zgrade obuhvaća 596,93 m2, te je energetski razred zgrade bio D. U svrhu rješavanja navedenih problema na zgradi projekta provedene su mjere energetske obnove: povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite poda prema negrijanom prostoru, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije – kaže Senka Vranić, direktorica Obrta za konzultantske usluge „Sintagma”.

Projekt se provodio u cilju smanjenja potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Energetska obnova rezultirala je smanjenjem potrošnje toplinske energije za grijanje za 76,27% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe navedenih mjera, što znači da će potrebna toplinska energija za grijanje nakon energetske obnove iznositi 11.042,56 kWh/god, te će ušteda biti ostvarena kroz smanjenje potrošnje iste u iznosu od 35.486,29 kWh/god.

Više nego zadovoljan je i vlč. Branko Gelemanović, župnik:

– Kada nam je bilo ponuđeno da se krene s energetskom obnovom sa zadovoljstvom smo prihvatili ovu ideju. Činjenica je da je ona bila itekako potrebna jer je Župni dvor bio u, zaista, lošem stanju. Zgrada je bila vrlo loše energetski učinjena, možda za svoje doba dobro, ali sada nikako ne. Radilo se o velikom poslu, no znajući krajnji rezultat bili smo krajnje strpljivi. Rezultat je više nego odličan. S ovim projektom dobili smo ono što smo i očekivali, prije svega, uštedu energije. Druga je stvar udobnost i ugodnost življenja u ovim prostorima, stoga zahvaljujem svima koji su pomogli pri realizaciji ove ideje – ističe Gelemanović.

 

Komentari
Prethodni članakZar je dotle došlo: U Radničkoj ulici u Novoj Gradiški provalili u dvorišnu zgradu i ukrali bušilicu
Sljedeći članakIzložbom plodova starih sorti započeli “Dani cerničkog portugisca”