Natjecanje mladih tehničara organiziraju i provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture, županijski i gradski uredi za prosvjetu, kulturu, informiranje, sport i tehničku kulturu, osnovne škole u Republici Hrvatskoj, županijske i gradske zajednice tehničke kulture te udruge tehničke kulture. Ovogodišnje 61. natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske u 2019. godini na razini županije Brodsko-posavske započelo je školskim natjecanjima 29.1.-1.2.2019. u 27 osnovnih škola a sudjelovalo je ukupno 406 učenika u deset kategorija natjecanja.

Prvoplasirani učenici iz svake kategorije pozvani su na županijsko natjecanje mladih tehničara.
Četvrtu godinu za redom županijsko natjecanje mladih tehničara održano je u OŠ „Ivan Meštrović“, Vrpolje, u petak 1. ožujka 2019. Na natjecanju je sudjelovalo 106 učenika iz 27 osnovnih škola u 10 kategorija natjecanja. Sudionicima natjecanja riječi dobrodošlice i uspjeh u natjecanju uputio je ravnatelj škole i predsjednik povjerenstva za natjecanje prof. Miroslav Zmaić. Sudionicima se obratio i predsjednik Županijske zajednice tehničke kulture Ivan Klopan koji je i otvorio natjecanje.
Natjecanje se sastoji od tri dijela: pisane provjere znanja (može donijeti 30 bodova), izrade tehničke tvorevine (može donijeti 50 bodova) te predstavljanja tehničke tvorevine (može donijeti 20 bodova). Ukupan broj bodova je 100.

Učenici se natječu u dvanaest područja tehničke kulture unutar dviju kategorija:
H-kategorija-redovna nastava tehničke kulture(natjecanje se provodi po Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu za tehničku kulturu u osnovnoj školi – HNOS) i
P-kategorija-izvannastavne aktivnosti (natjecanje se provodi po programu za posebna područja tehničke kulture, a organizatori natjecanja i smotre na školskoj/klupskoj razini su povjerenstva u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture).
Područja natjecanja u H-kategoriji i pobjednici na županijskom natjecanju su:

Maketarstvo i modelarstvo (V. razred)- Lucija Prpić, 5.razred, mentor Tihomir Kudra OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška
Graditeljstvo (VI. razred)- Lana Ivić, 6.razred, mentor Ljubica Raguž OŠ „Vjekoslav Klaić“ Garčin
Obrada materijala (VII. razred)- Marko Didić, 7-razred, mentor Boris Bogdan OŠ „Blaž Tadijanović“ Podvinje
Strojarske konstrukcije (VII. razred)- Marko Basanović, 7.razred, mentor Sunčica Dolovčak OŠ „Sibinjskih žrtava“ Sibinj
Elektrotehnika (VIII. razred)- Eugen Sudić, 8.razred, mentor Ljubica Raguž OŠ „Vjekoslav Klaić“ Garčin
Elektronika (VIII. razred)- Niko Terzić, 8. razred, mentor Snježana Odobašić OŠ „Mato Lovrak“ Nova Gradiška
Robotika (V. do VIII. razred)- Matej Jakobović, 5.razred, mentor Milan Rendulić OŠ „Ivan Meštrović“, Vrpolje

U P-kategoriji učenici od V. do VIII. razreda pokazuju svoje kompetencije u sljedećim područjima:
Automatika – Domagoj Bertović, 6. razred, mentor Dinko Nadih OŠ „Antun Mihanović“ Slavonski Brod
Fotografija, – Manda Matuzović, 6.razred, mentor Milan Rendulić OŠ „Ivan Meštrović“, Vrpolje
Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, – Martin Grgić, 6. razred, mentor Mato Šimunović, OŠ Ivana Gorana Kovačića Staro Petrovo Selo

Nakon završenog natjecanja najboljim učenicima podijeljene su diplome i nagrade. Gore navedeni prvoplasirani učenici odlaze na državno natjecanje mladih tehničara koje će se održati 25.3. – 28.3. 2019. u Poreču. Osnovnoj školi „Ivan Meštrović“, Vrpolje i njenim djelatnicima na čelu sa ravnateljem Miroslavom Zmaićem koji su sudjelovali u pripremi i provođenju natjecanja sve čestitke na izvrsno organiziranom natjecanju i toplom prijemu učenika natjecatelja i mentora.

 

Komentari
Prethodni članakStaro Petrovo Selo: Godišnja skupština DVD-a
Sljedeći članakOvako treba djecu učiti svirati: Učenici Glazbenog odjela gradske Osnovne škole „Mato Lovrak” briljirali na „Koncertu pod maskama” / foto