Današnjoj 20.sjednici Županijske skupštine Brodsko posavske, posljednjoj uoči svečane sjednice uz dan županije sazvane za 13.travnja, nazočilo je 43 županijskih vijećnika koji su, konstruktivno, koristeći na trenutke i povišene tonove, vijećali nešto više od šest sati, bez nazočnosti župana Danijela Marušića, kojega je predsjednik skupštine, profesor Zvonimir Markotić, ispričao zbog ranije dogovorenih obveza u Zagrebu

Već kod izglasavanja dnevnog reda, postalo je jasno kako će se glavna rasprava povesti oko Županijskog centra za gospodarenje otpadom, čije izvješće o radu nisu željeli prihvatiti članovi Kluba vijećnika SDP-a, smatrajući ga, kako je rekao Krunoslav Hoffer „prijepisom smjernica, a ne izvješćem“.Stav SDP-ovaca, da se točka izbaci s dnevnog reda podržali su i kolege iz HNS, dok je HDSSB-ov Dubravko Kulundžić, u ime kluba, tražio da se rasprava o Centru za gospodarenje otpadom, kao iznimno značajna, premjesti sa, posljednje19. i uvrsti kao 4.točka dnevnog reda sjednice.Upravo o toj temi progovorili su HDSSB-ovci u nastavku, tražeći, nakon izglasavanja dnevnog reda, stanku za tiskovnu konferenciju.

Nekolicina točaka predviđenih dnevnim redom u startu su skinute s rasprave,( prijedlog odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija u osnovno školskom, srednjoškolskom obrazovanju, te zdravstvu), pošto Vlada Republike Hrvatske još nije donijela odluke koje su pravni okvir za ova pitanja. Nakon iznimno aktualnog, aktualnog sata, u trajanju od gotovo 120 minuta, u kojemu je većina pitanja bila adresirana na župana, odgovarali su, uglavnom ili zamjenici župana, ili pročelnici pojedinih Županijskih upravnih odjela.
Nakon iznimno aktualnog, aktualnog sata, u trajanju od gotovo 120 minuta, u kojemu je većina pitanja bila adresirana na župana, odgovarali su, uglavnom ili zamjenici župana, ili pročelnici pojedinih Županijskih upravnih odjela. Uslijedila je potom, nakon izvješća o radu koje je podnio Zdravko  Sauerborn, ravnatelj  Županijskog centra za gospodarenje otpadom, .duga i konstruktivna rasprava. Županijski Centar osnovan u  mjesecu prosincu  2010 godine s radom je  počeo 1. siječnja prošle godine, i od tada, stalno nailazi na niz poteškoća , prvenstveno stoga, što većina jedinica lokalne samouprave ne poštuje  Zakon o otpadu.osim toga,  sve  jedinice na kojima je trebalo biti reciklažno dvorište, odbile su dati suglasnost. Što se tiče otpada, u kritičnoj smo fazi,  jer ga više nemamo gdje odlagati , a predristupnim ugovorom iz kojega ne možemo izaći, preuzeli smo i neke obveze To znači kako do kraja ove godine možemo deponirati samo 75% nerecikliranog otpada koji je bio 2007.“ rekao je ravnatelj Saureborn.

Iako je pitanje Županijskog  centra za gospodarenje otpadom trebalo odavno biti realizirano i dalje niču, nova, nelegalna odlagališta, tamo gdje to nije predviđeno. Nije sasvim jasno ni što je sa zemljištem Šagulje, prostorom, ranije predviđenim za  tu namjenu, niti tko mu je vlasnik. Kako je tema ipak od zajedničkog interesa svim mještana županije, istaknuo je u ime kluba vijećnika HDZ-a, Davorin Slišurić, vijećnici HDZ-a, izvješće o radu Centra, ipak će podržati, ali uvjetno, ukoliko ravnatelj Centra i nadležni pročelnik ponude, kako je rekao, suvisle odgovore na pitanja vijećnika. Kao što su i najavili na presici, vijećnici HDSSB-a izvješće nisu podržali,  iako, načelno, podržavaju osnivanje Centra, rekao je Dubravko Koulundžić „Godinu i tri mjeseca ništa u vezi s Centrom nije zaživjelo, puno je stvari  još uvijek, nepotpisano i nerealizirano“.Izvješće o radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom nisu podržali ni SDP-ovci .Županijski vijećnici HSP dr. Ante Starčevića izvješće su podržali, ali se i složili sa svim opaskama i upućenim primjedbama oporbenih vijećnika., ali i sve primjedbe oporbenih vijećnika.Na kraju je izvješće o radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom, većinom glasova ipak prihvaćeno.
U nastavku sjednice županijski su vijećnici jednoglasno prihvatili prijedloge odluke o dodjeli županijskih priznanja, iako se, vijećnik HDSSB-a, dr.Damir Japundžić, u svom prepoznatljivom stilu, referirajući se na trenutno stanje u županiji, kao i devalvaciju svih istinskih  vrijednosti, na glas zapitao kolika je i kakva, uopće, vrijednost županijskih nagrada, znamo li, pogotovo, kako je,jedan od dobitnika najviše županijske nagrade ranijih godina, ugledni novogradiški profesor koji je posljednjih dana medijski „stavljen na javni stup srama“ .

Uslijedio je, potom, čitav niz izvješća o radu kulturnih, sportskih i zdravstvenih institucija, koja su, prihvaćena jednoglasno.
Izvješće o utvrđenim štetama od elementarnih nepogoda na području županije podnio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, Željko Burazović, podsjetivši vijećnike kako je utvrđena šteta na poljoprivrednim površinama i usjevima iznosila više od 100 milijuna kuna, a županija je isplatila  samo oko 750 tisuća kuna.I ovo je izvješće potaknulo raspravu, koju su, nakon pitanja Marija Vučinića, poveli SDP-ovci.Vijećnicima SDP-a nije bilo potpuno jasno po kojim se kriterijima i na koji način izračunava iznos isplaćene štete, na što im je pročelnik Burazović odgovorio kako strogo utvrđene kriterije i iznose, koristeći se statističkim podacima, utvrđuje struka, a ne Željko Burazović.Pitanje novog proglašenja elementarne nepogode, zbog najavljenog dugog razdoblja suše, kao i ponavljanja meteoroloških prilika kakve smo imali i prethodne godine, ali i sve učestalijih požara na otvorenim prostorima, potaknutih također sušnim vremenom, aktualizirano je i tijekom aktualnog sata, na što je zamjenik župana Davor Vlaović odgovorio kako će se, već narednih dana, sastati članovi Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje i detaljno se upoznati s trenutnim stanjem.

Iscrpan tijek aktualnog sata, blic intervje s nekolicinom županijskih pročelnika, teme HDSSB-ove presice, foto galeriju,kao i ostale, brojne  zanimljivosti s današnje ( utorak, 3.travnja) sjednice Županijske skupštine, donosimo sutra.( srijeda, 4.travnja)

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članak“Chemtrails” na nebu – neriješeno misterija
Sljedeći članakGlasnik mira Yuji Miyata i dalje na putu za London