Brodsko-posavska županija objavila je kako je raspisan natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2019. godinu, javlja Sbplus. Riječ je o 24 stipendije namijenjene studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja te darovitim studentima.

Pod deficitarnim zanimanjima podrazumijevaju se studiji medicine, farmacije, sestrinstva, dentalne medicine, zatim strojarstva, elektrotehnike, građevinarstva, ali i informatike, računarstva, matematike, pedagogije, psihologije, rehabilitacije logopedije,  kao i socijalne pedagogije, germanistike, anglistike te šumarstva, drvne tehnologije fizike, kemije, arhitekture, geodezije i geoinformatike.

Zainteresirani studenti, koji kane aplicirati na natječaj za dodjelu stipendije, moraju biti hrvatski državljani, s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije koji su redovni studenti stručnog ili sveučilišnog preddiplomskog, diplomskog ili integriranog diplomskog sveučilišnog studija. Studenti koji prvi puta upisuju akademsku godinu, a kane se javiti na natječaj ne smiju biti stariji od 22 godine života. Nitko od kandidata ne smije imati odobren kredit ili neku drugu stipendiju.

Kad su u pitanju studenti prve godine studija koji se na javni natječaj kane javiti po osnovi deficitarnosti, valja istaknuti kako moraju imati najmanju prosječnu ocjenu za treći i četvrti razred srednje škole 4,9, dok studenti viših godina za ostvarenje prava novčane potpore od strane županije moraju imati najmanju 3.00 kao prosječnu ocjenu u prethodnoj studijskoj godini.

Stipendija će studentima, koji udovolje kriterijima, biti odobrena u iznosu od 800 kuna. Korištenje stupa na snagu odmah po potpisivanju ugovora o stipendiranju, a bit će isplaćivana za jedanaest mjeseci. 

Zainteresirani svoje zamolbe i popunjene prijave i izjave, kao i potrebnu dokumentaciju, o čemu više možete doznati u prilogu članka, trebaju poslati na adresu: Brodsko-posavska županija. Petra Krešimira IV 1, Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu, Komisija za stipendiranje studenata, uz naznaku: Natječaj za stipendiranje – deficitarna zanimanja ili Natječaj za stipendiranje – daroviti studenti. Rok natječaja je 15 dana od dana objave. Prijedlog liste prioriteta bit će objavljen na službenim web stranicama Brodsko-posavske županije. U roku osam dana od objavljivanja liste prioriteta kandidati mogu pismeni prigovor na listu uputiti Županu putem Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu. Nakon toga bit će objavljena i konačna lista nova 24 stipendista.

Inače, Brodsko-posavska županija već dulji niz godina stipendijama pomaže studentima i njihovim obiteljima. No od ove godine najavljuju novi iskorak. Naime, u planu je, nakon završetka ovog natječaja, ići u raspisivanje novoga.

– Riječ je o nečemu što bi bilo ovaj puta namijenjeno isključivo studentima medicine. Kako onima koji su već korisnici stipendije, tako i onima koji će pravo na nju ostvariti u ovom krugu – za SBplus kazala je Anica Vukašinović, pročelnica UO za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije.

Suočeni s činjenicom sve većeg odlaska mladog, obrazovanog kadra, koji se posebice osjeća upravo u području medicine, u Županji su odlučili tim studentima ponuditi nešto veće iznose stipendija od dosadašnjih. – Naravno u tom slučaju ‘vezali’ bismo ih obvezom ostanka i rada na području Brodsko-posavske županije na određeno razdoblje – pojasnila je Vukašinović.

Možda mali, ali svakako nimalo zanemariv, iskorak. Jer stipendiranjem koje je uvjetovano ostankom i na određeni način ‘vraćanjem’ uloženog sredini iz koje dolaze, princip je studiranja brojnih studenata u zemlji i svijetu. Svojevrstan je to garant i onima koji se odluče na ovakvu suradnju s lokalnom politikom, kako će dobiti posao i barem ono početno prijeko potrebno iskustvo. No, nažalost, ako po zaposlenju ne budu zadovoljni uvjetima rada, u što spadaju i redovita i primjerena primanja, teško će ti mladi ljudi nakon isteka ugovorne obveze ‘o odrađivanju stipendije’ ostati ovdje. Tek će stečena iskustva iskoristiti dalje. 

Dokumentacija za prijavu na natječaj: 

PRIJAVA I IZJAVA

IZJAVA O PRIVOLI

NATJEČAJ ZA 2019. GODINU

Foto:Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakNAKON SVEGA Krstičević slijedi Ronkov prijedlog i kupuje šest novih F-16
Sljedeći članakDavor Vlaović: Odlagalište u općini Davor je trebalo poslužiti za sanaciju divljih odlagališta, a ne da se dovozi otpad iz drugih krajeva Hrvatske