Nakon što su 19. srpnja prošle godine u općini Davor potpisani ugovori o građenju s odabranim izvođačima – zajednicom gospodarskih subjekata Vodotehnikom d.d. iz Zagreba i Branom d.o.o. iz Virovitice, kao i ugovori za projektantski nadzor i za koordinatora zaštite na radu, jučer su predstavnici županije, na čelu sa županom Brodsko posavskim, Danijelom Marušić posjetili radove na izgradnji sustava javnog navodnjavanja Orubica na području Općine Davor.

Inače, Sustav za navodnjavanje Orubica najveći je pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji koji se gradi sredstvima EU fondova odnosno putem Mjere M04 , a njegova realizacija u velikoj mjeri pomoći će razvoju poljoprivrede. Projektom se planira navodnjavati 326 ha poljoprivrednih površina na području Općine Davor vodom iz rijeke Save.

Projekt „Sustava za navodnjavanje Orubica“, nositelja Brodsko-posavske županije, vrijedan je 45.283.895 kuna. Obuhvaća područje Općine Davor te će ovom području ponuditi dodatan napredak u razvoju poljoprivrede, navodnjavajući plodna slavonska polja vodom iz rijeke Save.

Odluku o prihvatljivosti ovog projekta koji je pripremila CTR- Razvojna agencija Brodsko-posavske županije, na čelu s direktorom Damirom Mirkovićem i u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu Brodsko-posavske županije, objavila je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

CTR Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o. igra važnu ulogu u ostvarivanju ovakvih važnih projekata za našu županiju. Sustav navodnjavanja Orubica prostirat će se na ukupno 326 hektara, što će biti prvi ovakav kapitalni sustav navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji, a ponosan na radove, koji će prema tvrdnjama voditelja gradilišta biti na vrijeme privedeni kraju je župan Brodsko posavski, Danijel Marušić.

– Zadovoljan sam viđenim, radovi su u punome jeku, ljudi aktivno rade. Ovo je izuzetno važan i dugo očekivan projekt za stanovnike i Orubice, ali i Općine Davor. Također je dobar primjer kako dobro iskorištavati europska sredstva uz našu nacionalnu komponentu –  izjavio je župan Marušić 

O praktičnom značenju projekta govorio je Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko posavske županije, ujedno i tajnik Udruge korisnika vode sustava navodnjavanja “Orubica”. 

-“Mi u ovom projektu vidimo priliku da kontrolirane uvjete u poljoprivredi iskoristimo tako da razmišljamo isključivo o povećanju svoje proizvodnje. Radujemo se i na neki način predajemo svoje potrebe i Županiji i općini Davor da ovaj projekt što prije ugleda svjetlo dana jer je od velike važnosti za naše poljoprivrednike, te da isti možemo aplicirati na natječaje europskih fondova i da potom paralelno na ovaj sustav javnog navodnjavanja dobijemo i to postrojenje u kojem ćemo svu proizvedenu robu, a koje bi zahvaljujući navodnjavanju trebalo biti puno više, stavljati na čuvanje do najbolje financijske evaluacije na tržištu. “- kazao je Burazović.

Cijela povrtlarska proizvodnja u Orubici bit će zaokružena izgradnjom pogona za konfekcijoniranje i skladištenje plodova proizvođačke organizacije povrtlara. Izgradnja tog pogona na parceli pokraj nogometnog igrališta financirat će se iz mjere 4. programa ruralog razvoja.

– Zamišljeno je da u tome postrojenju, dimenzija 42×20 budu četiri proizvodne linije. To su linije za korjenasto povrće, gomoljasto i kupusnjače, a četvrta linija je ona druga paleta proizvoda koji će tu biti samo složeni u adekvatnu ambalažu i spremni za zahtjeve tržišta – zaključio je Burazović

Komentari
Prethodni članakKad se velike ruke slože: Velika ekološka akcija čišćenja okoliša u općini Rešetari
Sljedeći članakDVD Ljupina bogatija za novo vatrogasno vozilo