Župan Brodsko-posavske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija dr.sc. Danijel Marušić, sudjelovao je na “Konferenciji o budućnosti Kohezijske politike nakon 2027.”, koja je održana u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. U svojem govoru, premijer je kazao kako je cilj kohezijske politike u Hrvatskoj “uklopiti nacionalne razvojne prioritete, da nam ubrzava transformaciju Hrvatske u svim mogućim segmentima funkcioniranja, da pridonese stvaranju novih radnih mjesta, da pridonese stvaranju većih ulaganja Hrvatske investiciju, da pridonese smanjenju stupnja nerazvijenosti unutar Hrvatske”.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici lokalne, regionalne i nacionalne razine te predstavnici Europske komisije i drugih relevantnih europskih institucija.

Kohezijska politika zaslužna je za brži razvoj i rast BDP-a Hrvatske te se na konferenciji raspravlja koji će biti njezini prioriteti nakon što završi aktualno financijsko razdoblje.

Kohezijska politika glavna je investicijska politika Europske unije s više od 30 posto udjela u ukupnom proračunu.

U plenarnoj raspravi “Uloga regionalne i lokalne razine u Kohezijskoj politici nakon 2027. godine” sudjelovali su uz župana Brodsko-posavske županije i predsjednika Hrvatske zajednice županija i Željko Turk, predsjednik Udruge gradova, Božo Lasić, predsjednik Hrvatske zajednice općina, Josip Faričić, Sveučilište u Zadru, član Otočnog vijeća, član otočnog partnerstva Zadarske županije i član Radne skupine za nacionalni plan razvoja otoka (tbc) te Jakša Puljiz, viši znanstveni suradnik, Institut za razvoj i međunarodne odnose.

Zaključnu su se svi sudionici usuglasili u važnost segmenta kohezijske politike, to je u biti pridržavanje kršćanskog načela solidarnosti među državama članicama EU-a, da one koje su razvijenije pomognu onima koje su manje razvijene.

Komentari
Prethodni članakDanas u Kinu besplatna projekcija filma “Hotel Pula”
Sljedeći članakOPG Smolić iz Orubice: Cijene prilagođavamo našim kupcima