Obitelj Smolić godinama uzgaja povrće, nekad u plastenicima provedu po cijeli dan, a puno im vremena oduzme i priprema za odlazak na novogradišku tržnicu.

Svi se maksimalno dajemo u ovom poslu jer radimo za sebe, svaki dan, cijeli dan. Rad na polju i plastenicima je izuzetno zahtjevan, traži i znanje i ljubav prema zemlji. Nekada je to sve bilo drugačije, danas su tu poticaji, oprema, strojevi. Sve to olakšava rad čovjeka na zemlji, no bez ljudske ruke nema rezultata.

-” Najviše je tražena paprika za zimnicu, nudimo ajvarku, zapravo imamo tri vrste paprike. Ova godina je bila zahtjevna i ne baš uspješna. Posadili smo paprike na veći komad zemlje, dosta se ljudi žali jer je puno povrća obolilo, vrućine su bile jake a bilo je i snažnog nevremena baš kad nam je trebalo sunce,” -kaže nam Dijana Smolić iz Orubice.

-” Domaće je domaće, drugačiji je miris i okus, naša je paprika svježa i spremna za spravljenje zimnice. Neusporedivo s povrćem iz trgovačkog centra, koje stoji danima i tjednima u hladnjačama. Mi obiteljski kuhamo ajvar, nema posebne tajne osim dobre paprike, češnjaka, patlidžana. Netko peče papriku, taj je proces duži, drugi kuhaju papriku, međutim sličan je postupak. Najvažniji je krajnji proizvod. Može se i kupiti gotov ajvar, ali nije to to, bar znate što ste stavili, i što jedete.”

-” Puno je tu odricanja, rada, težak je posao, ali ne bih ga radila da to ne volim. Na godišnji odmor ne idemo, odlazak na more si možemo priuštiti samo na par dana ako bi nas tko imao zamjeniti jer su plastenici zahtjevni i jednostavno morate biti svaki dan na zemlji.”

-” Od samog procesa proizvodnje, sjemena, gnojiva, folije, sve je skupo. Ne možemo ju prodati po niskim cijenama, prilagodimo se našim kupcima da im bude pristupačno. Kilogram paprike je 1,50 eura, stalne mušterije dobiju popust, a prodajemo i na kućnom pragu,” – zaključuje Dijana.

Komentari
Prethodni članakŽupan Marušić sudjelovao na “Konferenciji o budućnosti kohezijske politike nakon 2027”
Sljedeći članakZavršena natkrivena tribina na zapadnom dijelu NK „Sloga”