Nakon prošlomjesečne promocije upriličene u središnjici Matice Hrvatske u Zagrebu svoju zbirku pjesama „U šutnji pjevam“, autor Zrinko Kapetanić sinoć je predstavio i Novogradiščanima.

U Hotelu Kralj Tomislav okupili su se brojni zaljubljenici u literarna djela, posebice ona Zrinka Kapetanića i samog zaljubljenika u poeziju, ali sjajnog interpretatora stihova.

Druga je ovo zbirka pjesama inače čovjeka koji osim što svojim pjesmama brine kako nahraniti dušu čitatelja, brine i za sigurnost svojih sugrađana kao policijski djelatnik, točnije načelnik Policijske postaje Okučani.

Čak 35 godina nakon svoje prve pjesničke zbirke naslova “Dječak u zabludi” nastala je zbirka “U šutnji pjevam”, kao i sam autor, zrelija, emotivnija, preciznija zbirka 40-ak autorskih pjesama nastalih iz srca i duše.

Upravo posebne pjesme iz nove zbirke Kapetanića zaslužile su i posebnu interpretaciju koju su vrsno odradili pjesnik Enes Kišević i glumac Zvonko Novosel uz glazbenu pratnju Tomislava Užarevića na gitari.

Osim uživanja u interpretaciji odabranih pjesama iz zbirke „U šutnji pjevam“, uživali su i posjetitelji i Zrinko Kapetanić u otkrivanju kako su pjesme nastale, ali i kako se nakon 35 godina ponovno odlučio pjesme pretočiti u svima dostupnu knjigu.

-„Kompozicija ove knjige je takva u kojoj se provlači to dijete, taj čovjek koji je duševno čist, nepatvoren. Kada odrasli sačuvaju to dijete u sebi onda mogu pisati i baviti se takvim stvarima. Nije mi trebalo puno da se odlučim na izdavanje ove knjige, s obzirom na to da sam godinama u poeziji, samo sam interpretirao druge pjesnike. Pa sam odlučio da se pojavim u javnosti i sa svojim pjesmama, a bilo je tu i nagovora pisca mog predgovora Vjekoslave Bagarić, ali i nekih drugih“. – rekao je Kapetanić

Uz autora, zbirku koja je i nastala pod okriljem Matice Hrvatske predstavila je i profesorica Vjekoslava Bagarić, predsjednica novogradiškog ogranka Matice pohvalivši rad svog kolege i iskazavši ponos na njegov talent i ljubav prema pjesništvu.

-„Zrinko Kapetanić se ne udaljava izborom motiva i klasičnog rimovanja stiha od svojih uzora: Ujevića, Jesenjina i Nerude, ali i „estetičara ružnoće“ Charlesa Baudelairea nudeći izbirljivom ukusu poniranje u dubinu misli zbunjujućim metaforama, spajajući nespojivo. Poetska estetika kakvu je iznjedrila ova pjesnička zbirka Zrinka Kapetanića sažima u sebi refleksivnost, meditativnost, paradoks i ironiju u modernoj razbarušenosti stiha i disciplini klasičnog stiha te ponekad uspostavljajući (poetsko stilski) svoja pravila. Zrinkov pjesnički bijeg u iracionalne svjetove je propitivanje sebe u vremenu urušavanja tradicionalnih vrijednosti i smisla koji vodi u besmisao i kad kaže „ono sam što jesam“, ja bih rekla, nepromjenjiv i svoj“.- kazala je Bagarić

Čestitkama upućenim Zrinku Kapetaniću uz želje za što više inspiracije u pisanju pjesama, te što manje čekanja na novu zbirku pridružili su se brojni ugledni uzvanici i posjetitelji na promociji.

Komentari
Prethodni članakČistio gospodarsku zgradu i pronašao minu, ovog vikenda ponovno pojačan nadzor prometa
Sljedeći članakPojavila se pjena na na vodotoku Šumetlice, uzroci se ne znaju?!