Kako javljaju iz Vodovoda zapadne Slavonije jučer, 8.2.2019., pojavila se pjena na vodotoku Šumetlice. Za sada nije utvrđen uzrok takve pojave.

Kako ističu, voda iz Šumetlice ne koristi se u vodoopskrbi od početka 12. mjeseca 2018. godine. Razlog tome su rekonstrukcija samog zahvata vode na Šumetlici na Strmcu i rekonstrukcija pogona za proizvodnju pitke vode na Bačici. U vodoopskrbnom sustavu do završetka navedenih radova koristit će se voda iz Davora. Razloga za zabrinutost nema, u trenutku ponovnog korištenja vode s Šumetlice provest će se sve potrebne analize vode kako bi se utvrdilo da zadovoljava sve pravilnike i parametre. Inače, sustav je redovno kontroliran, od strane Vodovoda zapadne Slavonije, kao distributera vode i Zavoda za javno zdravstvo Brodsko posavske županije kao nadležne institucije za uzorkovanje i analiziranje vode. Sve informacije o kvaliteti vode i radovi korisnici mogu saznati na službenim stranicama tvrtke, ističu u Vodovodu zapadne Slavonije.

Na ovu pojavu upozorili su nas i ribiči, članovi Športsko ribolovne udruge „Klen” koji su nam i poslali fotografije onečišćenja. Kako ističu, ispuštanje kemikalija koje su proteklo ljeto „ušle” u jezero Orašje izazvalo je ugibanje manjeg dijela ribe. Ako se s ovime nastavi, kažu, stanje bi moglo biti još gore.

Tko zna, možda se počinitelj prepozna, pa prestane s navedenim radnjama jer bi svima nama, ipak, trebali biti u interesu čista voda i zrak.

 

Komentari
Prethodni članakZrinko Kapetanić sugrađanima predstavio zbirku pjesama „U šutnji pjevam“
Sljedeći članakZbog kvara na cjevovodu mogući problemi s isporukom pitke vode