Peti hrvatski predsjednik Zoran Milanović prisegnuo je na dužnost na sedmoj inauguraciji u povijesti Hrvatske.

“Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona, brinuti za poštovanje ustavno-pravnog poretka Hrvatske. Bdijeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti. Čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao.”

Izabran je 5. siječnja nakon što je u drugom krugu pobijedio Kolindu Grabar Kitarović, a mandat mu počinje teći sutrašnjim danom 19. veljače. Pred tek 40-ak uzvanika i ustavnih sudaca Milanović je u govoru zahvalio prethodnim predsjednicima, svima koji su dali maksimum od sebe.

“Čini mi se da postoji samo jedan pravi put, puna i aktivna podrška vlasti, akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je najčvršća brana tiraniji svake vrste. Znanstvena zajednica, sudstvo i mediji moraju, pak, neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima.”

Istaknuo je da kao predsjednik ne kani biti korektivni nego konstruktivni faktor.

“Molim vas unaprijed zrno razumijevanja za svoje buduće greške, bit će ih, jer te greške nikada neće biti namjerne s namjerom da nekoga povrijede ili ponize. Nikada nisu niti bile, bar tako mislim. Uložit ću sve što imam i znam da iz tog zrna povjerenja i razumijevanja izraste mandat od koristi modernoj Hrvatskoj i svim njezinim građanima i pritom ne pristajem na to da je greška ili neka velika nesreća kada se razilazimo u mišljenjima i stavovima.”

Izvor: Mediaservis 

Foto: Arhiva/RNG 

Komentari