Obitelj Marinović dugi niz godina bavi se svinjogojstvom, tradicija je to u obitelji iz Vrbja. 

-“Nažalost, poslije mene nisam siguran hoće li imati tko naslijediti imanje i stoku jer je sin otišao raditi u Njemačku, a kćer također planira njegovim stopama. Iako, nadam se da će se vratiti na svoju zemlju i nastaviti dugogodišnju obiteljsku tradiciju. Mladi poljoprivrednici mogu povući sredstva iz EU fondova, sada je odlično vrijeme za mlade koji vole rad na zemlji, mukotrpno je to ali isplati se.”

Jedna od najvažnijih stvari kada govorimo o uspjehu u poljoprivredi, pa tako i u svinjogojstvu je otkup.

-“Proizvedemo koliko treba za tržište, nije bajna situacija ali sve što uzgojimo uspijemo prodati. Imamo 14 krmača i u prosjeku 8-ero prasaca dva puta godišnje, nekada smo imali više od sto. Nema otkupa, prodajemo privatno jer imamo stalne kupce. Ministar Tolušić se zaista bori za Slavoniju i za male poljoprivrednike. Mišljenja sam da ga trebamo podržati jer se zalaže za prava i povlastice poljoprivrednika.” – ispričao je Zlatko Marinović iz Vrbja.

Obitelj Marinović više nije u sustavu OPG-a. U njihovom slučaju pomaže to što uvijek imaju stalnu količinu kvalitetnog mesa, što zahtijeva i tržište.

-“Bilo bi realno da je cijena mesa cijelu godinu jednaka, no početkom godine su cijene više, a poslije svibnja cijena pada. Dobro je dok imamo kome prodati jer se inače ne bi nikako isplatilo ulagati. U Slavoniji su uništili stočni fond, mljekarstvo, ostalo je nas nekoliko uzgajivača svinja koji se nadamo boljim vremenima.” – optimističan je Zlatko.

Što se tiče najvećeg problema s kojim se susreću poljoprivrednici, Marinovići smatraju da su to upravo veliki trgovački lanci koji nude relativno niske cijene mesa i tako im stvaraju nelojalnu konkurenciju. – “Nažalost svi znamo za taj problem, a jedni smo od onih koji se ipak nadaju da će se taj problem i riješiti. Tada bi nam svima bilo bolje.” – ističe.

-“Što se ishrane životinja tiče, uzgajamo domaće poljoprivredne proizvode, posjedujemo sve za preradu i skladištenje žitarica i ništa ne prepuštamo slučaju. Ova je godina loše započela, prvo suša pa kiša, kukuruz je lijepo narastao, kao i trava. Borimo se, radimo, sve ostalo je u Božjim rukama. Poljoprivrednici ne mogu utjecati na kišu, možemo samo zaštititi usjeve jer nakon ovakvog vremena slijedi zatopljenje i razvoj bolesti.” – naglasio je. 

Komentari
Prethodni članakUčenici ETEŠ NG sudjelovali na kreativnoj radionici za poticanje razvoja poduzetničkih vještina
Sljedeći članakOčekuju se visoke temperature i obaranje rekorda