Drugi tjedan u lipnju diljem će Hrvatske biti najtopliji u dosadašnjem dijelu godine, a u većini krajeva vrlo vjerojatno i najtopliji u ovogodišnjem lipnju, piše Zoran Vakula za HRT.

Štoviše, temperatura zraka u mnogim će se mjestima približiti lipanjskim rekordima, a ako oni i izostanu – srednja najviša temperatura zraka u novome će tjednu barem ponegdje biti rekordna za ovaj dio lipnja. Stoga se preporučuje, između ostaloga, uzimati dovoljno tekućine i izbjegavati velike napore, osobito u najtoplijem dijelu dana, između 11 i 17 sati, kada je dobro i ne izlagati se odviše suncu, posebice ako ste osjetljivije kože, jer će UV indeks – mjera jakosti sunčeva zračenja – posvuda biti vrlo visok.

Stiglo nam je toplo vrijeme, i prave ljetne temperature nakon izuzetno hladnog svibnja. Stoga liječnici ponovno apeliraju na sve građane da se pridržavaju osnovnih pravila. 

U unutrašnjosti u danima koji slijede pretežno sunčano, ali zbog dnevne vrućine i ne sasvim stabilno. Stoga je u poslijepodnevnim satima rijetko moguć lokalni kratkotrajni pljusak, uglavnom samo u gorju i to najvjerojatnije u utorak. Vjetar slab, u utorak u Slavoniji do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura do srijede bez već promjene.

Danas pretežno sunčano i vruće.  Najniža jutarnja temperatura na kopnu od 15 do 20, na Jadranu od 19 do 24, a najviša dnevna između 28 i 33 °C.

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u Hrvatskoj i okoliciće  biti vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

Komentari
Prethodni članakZlatko Marinović nastavio obiteljsku tradiciju
Sljedeći članakOni ne pitaju kome treba pomoći: Buran tjedan za novogradišku Javnu vatrogasnu postrojbu / foto – video