Žitelji Općine Rešetari jučer su s više prigodnih sadržaja obilježili najznačajniji dan u životu svake općine, Dan općine. Bila je to prigoda za rezimiranje svega učinjenog u proteklom razdoblju, ali i prezentiranje plana i programskih aktivnosti u godini koja je pred nama.

Svečanost obilježavanja započela je svečanim završetkom projekta financiranog sredstvima Europske unije „Reciklažno dvorište Rešetari”, nastavljena obilaskom radova na projektu financiranom također sredstvima Europske unije „Dječji vrtić Čarobni svijet u Rešetarima”.

Sa zadovoljstvom je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga pokazao uzvanicima i gostima radove na projektu financiranog europskim sredstvima na rekonstrukciji i dogradnji Vatrogasnog doma i spremišta s društvenim domom i kulturnim centrom.

Simbolično je označen završetak radova na dogradnji općinske zgrade, a potom je odano dužno štovanje poginulim hrvatskim braniteljima u središtu mjesta te kod spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Općina Rešetari tijekom svih 27 godina postojanja kontinuirano vodi brigu o svim segmentima života i rada svojih mještana, posebice hrvatskim braniteljima, stoga je današnji Dan općine bio prigoda i za otkrivanje još jednog spomen obilježja hrvatskim braniteljima ispred zgrade općine.

Uz žitelje općine Rešetari, svečanosti obilježavanja Dana općine nazočili su i brojni gosti i uzvanici župan Danijel Marušić, saborski zastupnici Vinko Grgić i Davor Vlaović, zamjenik načelnika Općine Staro Petrovo Selo i ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda pukovnik Adam Tomičić, u ime zapovjednika Gardijske oklopne mehanizirane brigade, vojarne pete gardijske brigade brigadnog generala Mije Validžića pukovnik Antun Čorak, predstavnici ustanova i institucija, braniteljskih i ostalih udruga.

Središnja svečanost obilježavanja bila je svečana sjednica Općinskog vijeća Rešetara koju je otvorila predsjednika Općinskog vijeća Milka Perković:

– Nalazimo se u godini koja nimalo nije slična niti jednoj dosada, godinu koju je obilježila pandemija uzrokovana koronavirusom. Usprkos svim mjerama kroz koje smo prošli, Općina Rešetari ni na trenutak nije stala s radom, svi planirani projekti su realizirani ili u fazi realizacije, od onih velikih poput izgradnje reciklažnog dvoršta, dječjeg vrtića, kulturnog centra, dogradnje općine pa do niza manjih, isto tako bitnih projekata, kao što nismo prestali brinuti o našim poduzetnicima, malim gospodarstvenicima te ukupnom stanovništvu, od onih najmlađih članova pa sve do najstarijih.

Zahvaljujem načelniku Zlatku Agi, općinskim vijećnicima i svim onim mještanima naše općine koji su svojim sugestijama, primjedbama, pa i kritikama ili na bilo koji drugi način pridonijeli da danas imamo općinu primjerenu 21. stoljeću, općinu poželjnu za život svakom njenom stanovniku, općinu u koju će se poželjeti vratiti i oni koji su nas, nažalost i napustili – istaknula jre Perković.

Načelnik Aga: Moja vizija Općine Rešetari je nadasve europske općine, uspješnih, zadovoljnih i poslovnih ljudi

Na realizirane projekte osvrnuo se i načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga:

– Vjerujem da ste svi vi u proteklim mjesecima često kao i ja, izgovarali rečenicu: „Da mi je netko rekao da će nam se ovo dogoditi nikad ne bi povjerovali.“

Još nakon nove godine smo slušali o nekom novom virusu daleko na istoku. Ali, samo nekoliko tjedana kasnije život nam se iz temelja promijenio. Rekao bi da je pandemija korona virusa gotovo zaustavila život da dva mjeseca, a posljedice koje ostavlja svakako ćemo osjećati još puno duže. Ipak, nije mi namjera da danas pričamo samo o koroni jer vjerujem da je i vama ta tema postala mrska. Uostalom, s tim smo se problemom morali nositi brzo i efikasno, poučeni nekim ranijim krizama. S ovog mjesta, vjerujem u ime svih nas i u ime svih mještana općine, velika zahvala i poštovanje prije svega ide medicinskom osoblju koje je spašavalo živote oboljelih od COVID-a 19 te svima koji su se besprijekorno davali tih mjeseci pa i sada ovih dana kada se virus opet budi. Također, svima službama i djelatnicima koji su unatoč opasnosti od zaraze brinuli se za naše građane čuvajući svoje zdravlje i zdravlje drugih, te veliko hvala mještanima općine na disciplini i odgovornosti koju su pokazali. Poziv je i dalje da se držimo svih predloženih mjera kojima bi smo otjerali taj prokleto sitni, ali podli i zločesti virus.

Da se poslužim riječima s aktualne državne mature -Ispit smo s uspjehom položili iako pitanja sigurno nisu bila lagana već naprotiv i nepoznata.

Svjesni smo da je novi ispit još i zahtjevniji pred nama. Proračun je do kraja godine izgubio prema procjeni najmanje 30% izvornih prihoda, što je za nas puno, a naš je zadatak ne zaustaviti važne investicije i razvojne projekte kako bi poduzetnici nastavili raditi, a građani osjetili vidljive rezultate za sva sredstava koja izdvajaju u lokalni proračun.

Općina Rešetari je kao što znate, najuspješnija općina po ugovorenim sredstvima iz EU fondova. Naime, kroz općinsku upravu, komunalna i trgovačka društva te naše ustanove povukli smo do sada preko 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a svih ovih mjeseci gotovo svakodnevno ili pišemo projekte ili po istima izvještavamo ili nam stižu obavijesti o prihvaćanju novih projekata novih infrastruktura za koje ćemo povući europska sredstva pa ću vam samo nabrojati neke:

– sanacija zatvorene deponije u Rešetarima – ukupna vrijednost 22 milijuna kuna

– izgradnja reciklažnog dvorišta – 5,1 milijun kuna

– nabavka spremnika za domaćinstva – 500 tisuća kuna

– izgradnja nerazvrstanih cesta – 2,5 milijuna kuna

– izgradnja sportske dvorane u Adžamovcima – 10 milijuna kuna

– izgradnja aglomeracije – kroz svih sedam naselja općine izgrađena je vodovodna i kanalizacijska mreža s priključcima – vrijednosti 42 milijuna kuna

– projektiranje i izgradnja pročistača otpadnih voda s Novom Gradiškom i Cernikom – 50 milijuna kuna

– izgradnja novog dječjeg vrtića u Rešetarima – 9,5 milijuna kuna

– izgradnja područnog vrtića u Adžamovcima – 1,7 milijuna kuna

– izgradnja prostora DVD-a i mjesnog doma u Rešetarima – 9 milijuna kuna

– obnova vanjske rasvjete – postavljanje LED rasvjete – 2,5 milijuna kuna

– program pomoći starima i ugroženima kroz program ZAŽELI – 5 milijuna kuna

– energetska obnova OŠ u Rešetarima koju je provodila BPŽ – 3 milijuna kuna

– postavljanje WI-FI mreže – 15 tisuća EURA

– energetska obnova zgrade općine Rešetari – 1,5 milijuna kuna.

Uz ove velike projekte ništa manje nisu bitni projekti: obnova mjesnih domova, staza-nogostupa, čišćenje kanala i poljskih putova, uređenje groblja i kapelica, naših vodotokova Rešetarice i Adžamovke, a posebno, kao što vidite, danas s Vama dijelim ponos što smo vlastitim sredstvima dogradili zgradu općine te obnovili stari dio, a za koji dan u potpunosti će svi poslovi oko ovoga projekta biti gotovi jer općina Rešetari sada zasigurno ima najbolje uređene urede koje i zaslužuje jer smo zasigurno jedna od najboljih i radišnijih općina. Tako da imamo provedbu još jednog od dva EU projekta koja su nam jako bitna i draga s Ministarstvom uprave jer smo jedni od rijetkih, tj. 15 gradova i općina u ovom krugu provedbe projekta smo upravo mi izabrani, a radi se o projektu „Uvođene sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu“ ukupna vrijednost projekta je 40 milijuna kuna u koji je uključena i Državna škola za javnu upravu.

Dakako pripremaju se i novi projekti poput Poduzetničke zone u Rešetarima, odnosno, imamo sve dozvole za gradnju i to će nam biti novi izazov u idućem periodu. Sportski centar Rešetari je u fazi projektiranja i apliciranja, projekt poučnih staza je u fazi apliciranja, projekt uređenja ulice Braće Radića u Rešetarima je u fazi javne nabave, izgradnja ŽC Zapolje-Brđani, dobivena je građevinska dozvola te se nadamo skorom početku radova uz pomoć naše županije na uređenju obilaznice Rešetari – Baćindol s kružnim tokom u Rešetarima, početak skorih radova projektiranja Doma kulture u Rešetarima te daljnje aktivnosti na uređenju cesta i nogostupa s posebnim sigurnostima na cestama, izgradnjom semafora za sigurnost u prometu na nekoliko točaka koje su kritične za sve sudionike u prometu kao i niz drugih projekata kojima ćemo se voditi u idućem razdoblju, a koji su nam važni za bolji i ugodniji život na području općine Rešetari.

Zahvaljujem svima koji su nam u ovim, zaista izazovnim trenutcima, ali kroz sve projekte pomogli i dali svoju podršku.

Pred Općinom Rešetari je, uvjeren sam, bolja budućnost. Naši strateški projekti do iduće godine su:

– dogradnja osnovne škole u Rešetarima,

– izgradnja uređaja za pročišćavanje voda

– početak uređenja poduzetničke zone

– osnivanje turističke zajednice općine s kojom želimo potaći poljoprivredno-gospodarski razvoj i omogućiti veću zaposlenost svih građana, starih i mladih kroz rad na zemlji i svojim OPG-ovima

– te podizanje kvalitete društvene infrastrukture.

S tim pokrećem svoj pogled optimistično naprijed i upirem ga ka budućnosti.

Ponosan sam i na to što su Rešetari moderna europska općina po mjeri građana. Postigli smo razinu djelovanja u općini zasnovanih na osluškivanju potreba građana te na praćenju općih društvenih i ekonomskih trendova.

Poseban podastrek Općina pruža djeci, mladima i starijim stanovnicima Općine i u recesivnim uvjetima Općina kontinuirano osigurava sve standarde ovih najosjetljivijih dijelova našeg društva i života.

Moja vizija Općine Rešetari je nadasve europske općine, uspješnih, zadovoljnih i poslovnih ljudi. Općina u kojoj građani sagledavaju njene mogućnosti i znaju oplemeniti njegove potencijale. Općina u kojoj su ljudi ponosni što su u njoj rođeni, sretni da u njoj imaju prilike živjeti i poduzimati sve jer žele doprinijeti razvoju svoje općine, županije i lijepe nam države Hrvatske.

Želimo općinu visokog društvenog, socijalnog i komunalnog standarda.

Krenimo zajedno na putovanje u budućnost svi i dajmo se više za opće dobro jer samo tako bit ćemo bolje društvo. Zahvaljujem se svim našim ustanovama, klubovima i društvima koja kulturom svoga rada i programa nadilaze veličinu naše Općine. Hvala svima poduzetnicima na aktivnostima kojima čuvaju radna mjesta i otvaraju nova, jer to nam silno treba upravo sada.

Sjetimo se kako je naša općina izgledala prije nekoliko godina. Zato sam zahvalan i svim djelatnicima općinske uprave, a zadnjih godina nas je bilo preko 60 zaposlenih ljudi, kao i investitorima s kojima svih ovih godina odlično surađivali i radili na općem napretku kao i svim izvođačima radnih aktivnosti na svim infrastrukturama.

Puno hvala predsjednici Općinskog vijeća i svim vijećnicima, kao i mom zamjeniku gospodinu Kolakoviću.

Budimo i dalje primjer suživota i tolerancije, a u duhu vrijednosti odgovornih ljudi, potaknimo sve naše mještane da budemo pokretači novih vrijednosti.

Svoj posebni doprinos u razvoju Općine daju i ljudi, koje danas, kao i svake godine, nagrađujemo i dajemo im priznanje.

Ovo je dan kada Općina svojim sugrađanima daje do znanja da cijeni njihov trud i napor za razvoj svoje Općine.

U svakom razdoblju povijesti Općine za stvaranje rezultata i razvoj naše sredine, uvijek ste bili zaslužni ljudi.

Stoga posebne čestitke upućujem svim nagrađenima, koji će danas primiti javna priznanja Općine Rešetari.

Ne smijemo zaboraviti da se naša sela grade stoljećima i da smo dio naše Brodsko-posavske županije pa hvala i našem županu i županiji na svekolikoj pomoći i suradnji.

Općina Rešetari je majčinska Općina koju volimo i kojoj puno toga dugujemo. Svjesni smo činjenice da se nikada nećemo moći odužiti Općini, koja nam je dala svoju pripadnost, tako da danas i uvijek imamo razlog za slavlje i ponos što joj pripadamo.

Neka nam u svakoj prilici bude na pameti misao u našim životima, koja nas podsjećaju da „ne možemo birati kako ćemo i kada umrijeti, ali možemo izabrati kako ćemo živjeti“.

Župan Marušić: Općina Rešetari jedna među najaktivnijim općinama

Okupljenim gostima i uzvanicima obratio se i župan Danijel Marušić:

– Svim žiteljima općine Rešetari želim čestitati njihov dan i poželjeti sve dobro u budućem razdoblju. Vjerujem da nitko ovdje među nama ne može osporiti važnost općina jer upravo ovi ljudi koji ovdje žive, ljudi koji vode ovu općinu, od načelnika Zlata Age i njegovih suradnika pokazali su svojim radom koliko je bitno da imamo općinu. Općina Rešetari, usuđujem se reći, jedna je među najaktivnijim općinama, općina s najviše bitnih projekata i doista je prelijepo biti ovdje. Ono što me isto tako raduje i na što sam ponosan činjenica je da ova općina nikada nije zaboravila hrvatske branitelje. Današnje otkrivanje spomenika hrvatskim braniteljima je započelo Dan obilježavanja ove općine i na neki način je to jedna zaokružena cjelina – rekao je Marušić.

Dobre želje za nastavak uspješno započetih projekata uputio je i saborski zastupnik i gradonačelnik Vinko Grgić:

– Danas vidim da su stanovnici i svi jako sretni zbog svih ovih stvari i projekata koje smo danas vidjeli. To je samo jedan mali dio posla koji je ovdje prikazan i koji se radi. Mnogi ne znaju što se sve radi u ovoj općini, tu je niz velikih i malih projekata na koje načelnik, njegovi suradnici i svi žitelji općine Rešetari mogu biti ponosni. Samo tako nastavite dalje – rekao je Grgić.

– Čestitam vam na svemu učinjenom i mogu samo poželjeti da istim tempom i žarom nastavite realizaciju svih budući projekata – dodao je saborski zastupnik Davor Vlaović.

Dodijeljena priznanja Općine Rešetari

Na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Rešetara dodijeljene su Zahvalnice, Plakete i Grb Općine Rešetari zaslužnim pojedincima, ustanovama i tvrtkama.

Zahvalnice Općine Rešetari dobili su Antun Jug, Antun Špoljarić, Danijela Dautović, Đuro Marinović, Ivo Sedlaček, Mladen Šimunović i Vera Polinčić.

Plaketu Općine Rešetari dobili su Tvrtka „Impal” iz Zapolja, vlasnika Dražena Lalića, Trgovački obrt „Paun” vlasnika Josipa Ivaniševića, Društvo Naša djeca Kanfanar, Milan Petrović, voditelj škole nogometa NK „Budućnost“ Rešetari, Radomir Dumičić, Diana Mašala Perković.

Grb Općine Rešetari dobili su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rešetari i Kulturno umjetničkog društva „Drežnik”.

U glazbenom dijelu svečane sjednice Općinskog vijeća sudjelovale su glazbenice Karmen Szabo i Petra Hrženjak.

Foto: Danijel Ciprić

 

Komentari
Prethodni članakIndustrijski park: Nastavak trening programa- obuka za zavarivača TIG, MIG/MAG i REL postupkom
Sljedeći članakNa umjetnom jezeru Oriovcu nedaleko Slavonskog Broda sinoć je nestao mladić