U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja jučer tijekom prijepodneva na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški položeni su vijenci i odano dužno štovanje svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Vijence su položili predstavnici Udruge roditelja djece i udovica poginulih hrvatskih branitelja, pripadnici HVIDRE Nove Gradiške, predstavnici Brodsko posavske županije na čelu s dr. Josipom Kolodzijeom i Davorinom Slišurićem, predstavnici Grada Nova Gradiška na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Borislavom Vidošićem te koordinatorom za branitelje Vlatkom Greinerom, pripadnici Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, pripadnici Udruge 3. bojne 3. Gardijske brigade “Kune” iz Nove Gradiške, predstavnici Policijske postaje Nova Gradiška, predstavnici JVP i DVD-a Nova Gradiška, te predstavnici civilnih udruga te ustanova i institucija s područja Grada.

Dužno je štovanje odano i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Podsjetimo, slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska danas s ponosom obilježava 25. godišnjicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. Tog je 5. kolovoza 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini.

Ponosni su, ali i sjetni danas hrvatski branitelji

Kako nam rekoše, sjećaju se svojih poginulih i umrlih prijatelja u Domovinskom ratu, ali i slave zbog ove velike pobjede Hrvatske vojske.

Zahvaljujući požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja, umijeću zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slozi hrvatskoga naroda i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući Oluji, hrvatsko je vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog državnog teritorija. Tisuće prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje.

Komentari