-“U vrijeme kada smo svjedoci sve većeg broja starog stanovništva, iseljavanja mladih van granica Lijepe naše i sve drastičnijem padu nataliteta u domovini,  prepoznali smo potrebu za otvaranjem doma za starije i nemoćne”- započinje priču o nastanku Obiteljskog doma “Engerini” vlasnica istog Željka Engerini

-“Imali smo u planu otvoriti vrtić, mjesto koje će okupljati mališane, biti izvor vedrine, odgoja, učenja i zabave, šarenila i veselja, no analizom potreba na tržištu planovi su nam se okrenuli u potpuno drugom smjeru.  Od prvotnog nauma nismo u potpunosti odustali, iako smo otvorili dom za starije i nemoćne, kod nas vedrine, zabave, šarenila, kvalitetno provedenih dana ne nedostaje niti će nedostajati, pa makar se radilo o onima koji su život dobrano proživjeli, a ne o onima na kojima svijet ostaje. I pozne godine života zaslužuju biti ugodne i udobne za svakoga od nas, a mi ćemo svima koji budu boravili u našem Obiteljskom domu nastojati to iz dana u dan pružati”- kazuje  novopečena poduzetnica Engerini 

Nije bio lak pothvat   ženi, majci, kućanici ući u svijet poduzetništva. Za ambicioznu Željku nije bila nemoguća misija, uz svesrdnu pomoć supruga, poznatog novogradiškog liječnika Mohameda Engerinija osnovati i na noge podići dom za starije i nemoćne.

U godini dana dvije kuće spojiti u jednu i od njih, vlastitom tvrdoglavošću i kreativnim vizijama napraviti, prema riječima posjetitelja na otvorenju doma, luksuzan Obiteljski dom za starije i nemoćne, pošlo je za rukom novopečenoj poduzetnici. 

-“Samo neka se posao nastavi dinamikom kojom je i tekao unazad godinu dana i ja ću biti presretna, neka nam je sa srećom”- zaželjela je Željka sebi i svojim suradnicama, na otvorenju Obiteljskog doma “Engerini“, jer veliki obiteljski dom na tri etaže koji već broji nekoliko korisnika, sa sobom je donio i potrebe za zapošljavanjem. Tako dom trenutno zapošljava medicinsku sestru i dvije njegovateljice, a surađuje s liječnicima i fizioterapeutima grada.

Kako je i spomenuto, Obiteljski dom “Engerini” koji se nalazi u Frankopanskoj ulici u Cerniku ne samo da nudi brigu i njegu pokretnim, polupokretnim i nepokretnim osobama, nego nudi korisnicima i mogućnost dnevnog boravka, rehabilitacije nakon operativnih zahvata i fizioterapije. 

Osoblje, kao i sama vlasnica doma za starije i nemoćne svojim korisnicima i obiteljima na raspolaganju je 24 sata dnevno, svjesna da će možda njezina obitelj osjetiti posljedice posla, no kako kaže, njena djeca su već dovoljno velika i samostalna, te je drugima njezina pomoć potrebnija nego njima samima. Sa Željkom se slaže i njezin suprug Mohamed koji kao liječnik sam zna prednosti i nedostatke pomaganja drugima, te naglašava kako su prednosti neizmjerno veće nego nedostaci, jer dati sebe u boljitak nečijeg života neprocjenjive je vrijednosti i veliko nematerijalno bogatstvo. 

-“Materijalno je ipak bitno kada je riječ o uređenju i opremi doma za starije i nemoćne”- kazuje Željka Engerini i ističe kako je sve prostorije za svoje korisnike dala opremiti kvalitetnim ležajevima, protukliznim pločicama, sanitarnim čvorovima prilagođenim za sve, od pokretnih umirovljenika do invalidnih osoba, podnim grijanjem, klima uređajima, televizorima za razonodu i brojnim drugim pojedinostima koje boravak u domu čine ugodnijim i lakšim, a sve to, kako kaže vlasnica, u modernom štihu.

Uređenje doma, rad, zalaganje, ali ponajprije upornost i ostvarenje njihovog cilja pohvalili su okupljeni na otvorenju Obiteljskog doma “Engerini“. Brojna poznata lica novogradiške liječničke i ine scene zadovoljno su promatrala djelo Željke Engerini, uživala u ugodnom interijeru i upućivala želje za uspjehom ovog posebnog doma za stare i nemoćne. Posebnog, kažu, jer ima dušu, jer je rađen s dušom i srcem i makoliko vlasnica doma žalila što nije ostvarila san o otvorenju dječjeg vrtića, osjeća se i u domu za starije i nemoćne vedar duh i pozitiva, a to je ono što joj je i bio jedan od glavnih ciljeva, pomoći drugima da budu sretniji. 

-“Činiti druge zdravijima životni je poziv mog supruga, moj je nekako činiti ljude sretnijima i zadovoljnijima, posebice one koji su iz bilo kojeg razloga u svojim starijim godinama ostali sami, koji imaju fizičkih poteškoća ili samo žele svoje umirovljeničke dane provesti u pozitivnom ozračju, čvrsto vjerujem da ću to u svom Obiteljskom domu i postići”- poručila je Željka Engerini i posvetila se svojim korisnicima koji će joj, nakon što se dugi niz godina bavila isključivo svojom obitelji i bila glava kuće, postati kako kazuje, druga obitelj. 

Komentari
Prethodni članakUmro je Boris Jugović, dugogodišnji član Zajednice tehničke kulture, entuzijast i zaljubljenik u tehničku kulturu
Sljedeći članak“Noć muzeja ” 2019: Sutra noć provodimo uz izložbe