Jedna od uobičajenih želja prilikom čestitanja pri ulasku u Novu godinu je, osim one o materijalnim dobrima, i “puno zdravlja”. A na pitanje kakvog smo uopće zdravlja, odnosno koliko smo kao nacija zdravi, odgovor dolazi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Koncem godine objavljena je publikacija, Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis koji se temelji na podacima prikupljenim iz zdravstvenog sustava cijele države. Podaci se zbirno odnose na godinu 2010. ali i onu koju smo ispratili. Jer kao i prethodnih godina, najviše se umiralo zbog bolesti krvožilnog sustava, od kojih je umrlo više od 25.600 osoba, a potom od raka, od kojeg je umrlo 13.700 osoba. U 2010. godini zabilježeno je više od 28,6 milijuna posjeta liječničkim ordinacijama, a broj utvrđenih bolesti premašio je brojku od 10,2 milijuna, što je u oba slučaja slično kao i godinu prije. Najviše je pri odlasku liječniku evidentirano bolesti dišnog sustava, srca i krvnih žila, te bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva. Slijede bolesti mokraćnih i spolnih organa, duševne bolesti i poremećaji; bolesti kože i potkožnog tkiva, bolesti prehrane i metabolizma…

 

Od bolesti raka i tumora, bolesti u Hrvatskoj umire više muškaraca nego žena. U 2009. godini od raka je umrlo 13.315 osoba, 7.729 muškaraca i 5.586 žena. Kod muškaraca najčešći uzroci su rak na plućima i prostati, kod žena – rak dojke i debelog crijeva. Bolest s kojom pak aktivno živimo je šećerna bolest. Od 2000. godine u Hrvatskoj postoji  i Nacionalni registar osoba sa dijabetesom, a u njemu je ukupno registrirano 110.804 bolesnika. U 2010. godini pristigle su prijave za nove 35.643 osobe s tom bolešću.

 

Iskoristite ovu statistiku i za vlastitu novogodišnju odluku kojom ćete zdravlju pristupiti drugačije i pozitivnije. Upravo ćemo vam u tome pomoći i mi, nastavkom emisija iz ciklusa zdravstvene kulture. I u narednih 12 mjeseci, svaku nedjelju od 16 sati odvojite za radijsko druženje sa dugogodišnjim medicinskim stručnjakom, dr.Dragoljubom Kocićem, koji će vas iz tjedna u tjedan, putem frekvencije 98,1 primiti u svoju ordinaciju. Lista čekanja nema, dovoljno je tijekom tjedna poslati pitanje u obliku SMS poruke na broj 66248 (ključna riječ RNGP) ili se javiti izravno u emisiju. Učinite nešto dobro za sebe, krenite od zdravlja. Čujemo se u nedjelju, 8. siječnja u 16 sati.

 

Komentari
Prethodni članakVanja Cvitković i Tomo Šokota
Sljedeći članakU Novu godinu s novim zakonima