Nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom koje je jučer u poslijepodnevnim satima zahvatilo područje Grada Nova Gradiška i šireg novogradiškog kraja na pojedinim je područjima prouzrokovalo gotovo stopostotne štete.

U Vladisovu još uvijek ima tridesetak centimetara leda

Najgore je prošla Općina Staro Petrovo Selo. Kako ističe načelnik Željko Kočijašević, štete su stopostotne.

– Stanje je katastrofalno, uistinu ovakvo stanje i štete nisam vidio otkako sam načelnik općine, kao da je prošao tajfun. Ekskluzivno, maloprije sam se vratio iz Vladisova i u ovom trenutku još ima tridesetak centimetara leda pred kućama, a nevrijeme je bilo jučer oko 15,30 minuta. Štete su ogromne, na pojedinim ratarskim kulturama, kukuruzu, pšenici i ostalim usjevima su stopostotne, sve je uništeno! Posebno je nastradalo naselje Tisovac i brdska naselja Oštri Vrh, Vladisovo, Starci. Isto je i u Godinjaku, Starom Petrovom Selu, dijelu Vrbove i Blažević Dolu. Takvo nevrijeme i oluju koja je čupala drveće i lomila grane ne pamtimo. Oštećeni su krovovi, nakon toga su krenule bujice i poplave tako da smo morali “podići” vatrogasne ekipe kako bi ispumpavale bunare. Toliku količinu oborina u kratkom vremenu vodotoci i kanali nisu mogli primiti pa je došlo do izlijevanja i plavljenja prometnica i podruma u kućama. Odmah ću zatražiti proglašenje elementarne nepogode. Naprije smo imali štete od mraza, vinogradi i voćnjaci su se počeli oporavljati samo s mladicama, ali bez roda. Sada su ostali bez lista, znači da je upitno hoće li u sljedeće dvije godine biti ikakvog uroda. – kaže Kočijašević.

Na području Općine Rešetari štete također stopostotne

– Jutros sam s Povjerenstvom za procjenu šteta obišao jučer nastradala područja i mogu reći da je stanje više nego loše. Cijela je općina pretrpjela ogromne štete, gotovo stopostotne. Nevrijeme je područje naše općine pogodilo i u subotu, 25. lipnja. Štete su na gotovo svim ratarskim kulturama, vinogradima i voćnjacima. Vatrogasne ekipe su od jučer na terenu, oštećeni su poljski putevi, nerazvrstane ceste i kanalska mreža, stoga smo od župana Danijela Marušića tražili da proglasi stanje elementarne nepogode – kaže načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

U Gradu Nova Gradiška najviše nastradala Prvča

Nevrijeme je jučer pogodilo i Grad Novu Gradišku. Gradonačelnik Vinko Grgić je sa zamjenicom Vesnom Đapić obišao poplavljena područja.

– Neke se stvari nisu poduzele, odnosno mjere predostrožnosti koje bi ovakve situacije spriječile. Sličnu smo situaciju imali i prije dvije godine. Najviše je pogođena Prvča gdje su pojedina dvorišta doslovce “plivala”. Teško je gledati ljude kako se bore s vodom. Sinoć smo organizirali hitan sastanak s “Hrvatskim vodama”, direktorom Milanom Matešom i dogovorili da što prije poduzemo mjere kako bi ovakvo stanje spriječili. Najveći problem stvara stari mlin jer Šumetlica zavija na tom području i stvara veliko jezero koje se prelijeva ljudima u dvorišta. Zahvaljujem se i našim vatrogascima koji su od jučer na terenu. Još je jedan problem koji se stvara u ovakvim situacijama, ljudi nakon ovakvih situacija sami saniraju štetu jer ne mogu živjeti u takvim uvjetima i kada izađe Povjerenstvo za procjenu šteta ne priznaje im uložene troškove. Tu je problem i nastojat ćemo ga riješiti – kaže Grgić.

Jako nevrijeme zahvatilo i područje Općina Cernik, Dragalić

Štete su velike. Poplavljeni su podrumi, dvorišta, ogromne su i štete na poljoprivrednim i ratarskim kulturama – ističe načelnik Općine Cernik Nikola Jugović.

Jaka tuča “požnjela” je ratarske kulture, posebice uljanu repicu na području Općine Dragalić.

– Nažalost, na 34 hektara našeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva jaka tuča je za osam minuta 100% uništila svu uljanu repicu. Trebali smo početi kombajnirati tu uljaricu, no nevrijeme nas je preduhitrilo, tako da od žetve neće biti ništa – kaže Željko Trnka iz Dragalića.

Stradali su mu i drugi usjevi ozimi ječam, pšenica, ali i proljetni poput soje koja će se, nada se, ipak oporaviti.

– Subotnje je nevrijeme prouzročilo velike štete, rezultate tek zbrajamo, bez uroda su ostali mnogi voćari i vinogradari, a tuča će zasigurno ubrati danak na ratarskim kulturama i na povrću – ističe načelnik Općine Dragalić Zvonimir Karlik.

no images were found

Komentari