Umro je Krunoslav Kićo Slabinac (76). Glazbenik je preminuo jutros u 6.50 sati u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao već tri mjeseca.

Kićo je u bolnici početkom kolovoza završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile. Unatoč uspješnom zahvatu, tijekom kojeg su mu ugrađene tri premosnice, oporavak se zakomplicirao jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba.

Slavonski glazbenik proteklih mjeseci još je nekoliko puta bio operiran, a premda su se njegovi bližnji nadali da će sve krenuti na bolje, liječnici su ih u više navrata spremali i za ono najgore. Iza Kiće su ostali njegovi neutješni sinovi Pavao (41) i Ivan (39), prijatelji i brojni obožavatelji.

Krunoslav Kićo Slabinac koji je već u osnovnoj školi počeo svirati tamburicu i glumiti u dječjem kazalištu, a kasnije postao poznat po pjesmama “Seoska sam lola” i “Svatovac” lani je proslavio 50 godina solo karijere. Pjevao je sve, od rocka do bećarca.

Već s 15-ak godina, mladi Slabinac pod utjecajem glazbe Elvisa Presleyja, tamburicu je zamijenio gitarom, te je u glazbenoj školi na gitari učio svirati klasičnu glazbu, što mu se baš i nije svidjelo.

Sa svojim prijateljima, mladim Osječanima osnovao je rock-sastav Tornado, zatim Kon Tiki, te 1964. popularne Dinamite.

No zbog Kićina poziva za odsluženje vojnog roka Dinamiti se raspadaju, a po povratku iz vojske Kićo se iz Osijeka seli u Zagreb i započinje solo karijeru.

Njegova solistička karijera otpočela je kada je 24-godišnji Slavonac nastupio u emisiji ‘Subotom uveče’ u kojoj su se mladi talenti borili za svoje mjesto pod zvjezdanim nebom. Kićo – koji je prije početka solo karijere par godina nastupao s osječkom rock grupom ‘Dinamiti’ – u toj je televizijskoj emisiji pjevao autorsku pjesmu ‘Plavuša’, koja je odmah postala hit. A onda su zaredali nastupi na Opatijskom, Skopskom i Splitskom festivalu (gdje 1969. pobjeđuje sa skladbom ‘Cvijet čežnje’).

Godine 1971. na Eurosongu nastupa s pjesmom Ivice Krajača ‘Tvoj dječak je tužan’ i osvaja 14. mjesto.

– Plasman baš i nije bio za pamćenje, ali obožavatelji Eurosonga kažu da se radi o skladbi i izvedbi koje mogu biti svrstane u vrh eurovizijske produkcije svih vremena – ispričao nam je lani Kićo, autor skladbi ‘Pokloni mi jedan dan’ ili ‘Tri slatke riječi’, ističući da se nekad pomno biralo što će se pustiti u eter.

– Na prvim festivalima na kojima sam nastupao pjevao sam uz velikane glazbene scene poput Vice Vukova ili Arsena Dedića i bio sam manji od makova zrna, toliko sam ih poštovao. Bila mi je velika čast što i ja mogu zapjevati na istoj pozornici – rekao nam je lani Kićo kojem su mladenački idoli bili Elvis Presley i Tom Jones.

Bio je ponosan što je tijekom karijere surađivao s Dragom Britvićem, Đorđom Novkovićem, Arsenom Dedićem, Zdenkom Runjićem

Manje je poznato da je prvo njemu nuđeno da otpjeva legendarnu ‘Skalinadu’, no tadašnji Kićin producent to je odbio, a pjesmu je na Splitskom festivalu otpjevao veliki Kićin prijatelj Oliver Dragojević.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Sa snimanja serijala “Lijepom našom” u Novoj Gradiški

 

Komentari
Prethodni članakU Brodsko posavskoj županiji 137 novih pozitivnih osoba
Sljedeći članakSičani se opraštaju od svog počasnog predsjednika Mateja Vidošića