Danas nas je napustio naš sugrađanin, dugogodišnji predsjednik, osnivač, a u posljednje vrijeme počasni predsjednik Kulturno umjetničkog društva „Radinje“ Siče Matej Vidošić. Pamte ga brojne generacije Novogradiščana, ugledni novogradiški obrtnik i čovjek koji je živio za Slavoniju, folklor, tradiciju, svoje Siče…

Davne 1988. godine s nekolicinom entuzijasta osnovao je Kulturno umjetničko društvo „Radinje“ Siče i od tada bio aktivni član i pokretač brojnih akcija i događanja u ovom mjestu. Vrsni poznavatelj folklora, običaja, tradicije ovog pitomog slavonskog sela tijekom svih ovih godina, zajedno sa svim članovima društva, učinio je da ovo društvo postane respektabilno diljem Hrvatske i da se otrgnu od zaborava brojni običaji i navade ovoga mjesta.

Svirao je gotovo sve žičane instrumente, a dane u mirovini „kratio“ izrađujući vlastite tambure samice. Brojni su njegovi hobiji, ali glazba i folklor uvijek u srcu. Kako ističu njegovi Sičani, u svakoj koreografiji koju su „postavljali“ njegova je bila „zadnja“, i bio im je dragocjen i nepresušan izvor tradicijskih znanja.

Ništa mu nije bilo teško, bio je „živa enciklopedija“, ističu. Uvijek spreman pomoći, dati koristan savjet, živio je za svoje društvo i svaki plesni korak.

U emotivnom pismu oprostili su se od svog počasnog predsjednika:

Danas nam je jako tužan i žalostan dan jer nas je napustil naš počasni predsjednik,osnivač i veliki ljubitelj folklora Matej Vidošić.

Dragi naš čika Mata!

S velikom tugom u našim srcima opraštamo se od tebe,čoveka koji je sagradil temelje u našoj udruzi,pomagal do zadnjih trenutaka u svom životu.

Možemo reć’ da smo izgubili člana koji je bil srce i duša u našoj udruzi.

Sve što radimo i što smo radili nije prošlo a da se ne posavjetujemo sa tobom.Ostavil si nam u nasljeđe sve svoje znanje o folkloru našeg sela Siče i na tome Vam neizmjerno FALA.

Svoj njegovoj tugujućoj rodbini iskrena sućut,a tebi čika Mata pokoj viječni.

Živićeš uvik u našim srcima a mi ćemo nastavit radit sve što si nas naučil i sa ponosom pronašat tvoje ime.

Tvoji ožalošćeni članovi KUD-a “Radinje” Siče!

Obitelji, rodbini i prijateljima upućujemo iskrenu sućut!

Foto: Matej Vidošić na slici drugi s lijeva (Smotra folklora “Mi smo djeca vesela” Siče)

Komentari
Prethodni članakZbogom legendo: Umro Krunoslav Kićo Slabinac
Sljedeći članakProvjerite način rada upravnih poslova svoje policijske uprave