Nastavlja se toplinski val. Diljem Hrvatske traži se spas od visokih temperatura. Ništa bolje neće biti ni u utorak – za cijelu obalu izdano je crveno upozorenje Meteoalarma. Rijeka, Split i Dubrovnik u utorak trebaju biti posebno oprezni.

Toplinski val ne jenjava. Hladi se svim metodama. Osim izbjegavanja sunca od 10 do 17 sati, unošenja dovoljno tekućine, preporuča se i laganija hrana.

Visoke temperature teško se podnose na kontinentu. Oni koji nisu pod klimom, spas traže u hladu. Za danas je izdano upozorenje za cijelu Hrvatsku. Meteoalarm se crveni za područje Rijeke, Splita i Dubrovnika što znači da će tamo vrijeme biti iznimno opasno. ”U utorak, a i cijeli ovaj tjedan zapravo, čeka nas vrlo slično vrijeme, vruće i sunčano, s tim da će temperature od sredine tjedna pa prema kraju u unutrašnjosti još i dalje polako rasti”, rekla je Ana Bago, meteorologinja Nove TV.

I peludna prognoza je u crvenom. Zbog ambrozije i koprive u crvenom znaku peludne prognoze su Zagreb, Osijek i Virovitica. To znači da će sve alergične osobe imati tegobe. ”Ovo ljetno razdoblje u kojem su povišene temperature utječe i kao dodatni čimbenik koji može doprinijeti povećanju broja osoba koje imaju posljedice zbog inače predispozicija, osjetljivosti na aeroalergene”, rekla je dr. Matijana Jergović.

S alergijama se u Hrvatskoj bori otprilike svaki četvrti stanovnik. Svi oni trebali bi se informirati o kretanjima peludnih alergena i prema njima organizirati svoje dnevne aktivnosti.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakCijene nafte pale i u prvom tjednu kolovoza
Sljedeći članakProjekt za DOBRObit djece