Projekt „Doprinos boljitku rane intervencije putem društveno korisnog učenja u Gradu Zagrebu i Brodsko-posavskoj županiji – DOBRO” provodi Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) u partnerstvu sa Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Aktivnosti se provode na dislociranom studiju u Slavonskom Brodu.

U razvijenim europskim državama rana intervencija u djetinjstvu je intersektorski i interdisciplinarni sustav koji osigurava individualizirane usluge podrške ranom razvoju djeteta s teškoćama ili s razvojnim rizikom i tako omogućava razvoj djetetovih potencijala, prevenira socijalnu isključenost djeteta i obitelji te pridonosi jačanju socijalne kohezije društva. U Hrvatskoj postoje brojne karike sustava, ali ne i sam sustav. Stručnjaci različitih profesija iz različitih sustava, obrazovnog, socijalnog, zdravstvenog, koji rade s jednim djetetom međusobno nisu povezani pa izostaje kvalitetna komunikacija među njima.

Projekt Dobro za cilj ima upravo osnažiti nastavnike odabranih studijskih programa i organizacije civilnog društva u mentoriranju društveno korisnog učenja studenata u području rane intervencije; povećati broj studenata uključenih u društveno korisno učenje kako bi pridonjeli rješavanju

izazova u ranoj intervenciji u lokalnoj zajednici te ojačati stručne, analitičke i zagovaračke kapacitete organizacija civilnog društva u području skrbi za djecu s razvojnim rizicima i teškoćama i njihove obitelji.

Projekt sufinanciraju Europska unija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 875.214,46 kuna. Europska unija, pritom, iz Europskog socijalnog fonda izdvaja 743.932,29 kuna. Aktivnosti su počele u drugoj polovici ožujka i trajat će do 19. rujna 2019., ukupno 18 mjeseci.

Izvor/Foto: SBPlus

Komentari
Prethodni članakZbog visokih temperatura i alergičari će osjećati tegobe
Sljedeći članakUN: Snažan pad cijena hrane u srpnju