Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da su već danima u dogovorima sa stožerima županija gdje se zaraza najviše širi.

Došli smo do nekih rješenja, ona stupaju na snagu u ponedjeljak”, rekao je.

Ovaj novi val će napraviti pritisak na zdravstvo”, rekao je Božinović.

Što se tiče konkretnih stvari, zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Okupljanja s EU digitalnim potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije”, rekao je Božinović.

Privatne svečanosti ograničujemo na 20, ne na 30 kao do sada. Izuzetak su privatne svečanosti s covid potvrdama, tu može biti do 50 ljudi”, rekao je

Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera”, rekao je Božinović.

Ograničava se broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je 20 posto tribine popuniti. Na otvorenom je taj broj 40 posto”, rekao je.

Maske će, kaže, biti obavezne u crkvama, kinima, muzejima…

Treća vrsta mjera odnosi se na obvezu za poslodavce, uvela bi se obveza za poslodavce da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće – kazao je Božinović.

Dodao je i kako neće biti kraćeg radnog vremena za ugostiteljske objekte.

Krunoslav Capak je rekao kako se testira oko 20 tisuća osoba te da još nismo na maksimalnom kapacitetu.

Neke županije imaju manje, neke veće kapacitet. Mi smo na 2/3 kapacitete što se tiče PCR testiranja – govori Capak te dodaje kako rade na pojačavanju kapaciteta za brze antigenske testove i da ljude upućuju više na brze antigenske testove te da se i taj test prizna kao dijagnostički test.

Oni koji su se cijepili bi trebali proći kud i kamo bolje, to je još jedan poziv onima koji se nisu cijepili jer čini se da će ovu varijantu izbjeći malo tko. Oni koji su se cijepili u velikoj mjeri su zaštićeni. Ne trebamo čekati situaciju koja bi nas na jedan negativan i radikalan način osvijestila o cijepljenju – rekao je Božinović.

Komentari
Prethodni članakZastupnica traži da se svim učenicima osigura psihološka pomoć, Vlada predložila Saboru da to ne prihvati
Sljedeći članakEvo gdje se sve može cijepiti sljedećeg tjedna