Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš (GLAS) još je u listopadu tražila da Vlada, posebno zbog negativnih utjecaja pandemije i potresa, do početka sljedeće školske godine osigura uvjete da svi učenici osnovnih i srednjih škola imaju pristup psihološkoj pomoći. Vlada je glasala o njenom zaključku te su predložili Saboru da ne prihvati prijedlog zastupnice Mrak-Taritaš.

 

Posebno zabrinjavajuća je spoznaja da su u značajnom porastu depresivna i anksiozna stanja kod učenika te fobije i strahovi. Osim koronavirusa i svih njegovih posljedica, jedan veliki broj hrvatskih učenika živi na područjima koja su zahvatili i potresi i oni sasvim sigurno osjećaju posljedice i tih traumatičnih događaja, upozorila je Mrak-Taritaš.

Na sjednici održanoj ove srijede, Vlada Republike Hrvatske izglasala je mišljenje kojim predlaže Hrvatskom saboru da ne prihvati zaključak zastupnice Mrak-Taritaš. Ovakav stav Vlade nije nikakva novost jer je i ministar Radovan Fuchs još u kolovozu govorio da ‘ne možemo u svaku školu staviti psihologa. Po njemu ‘to ne bi bilo baš u redu’. Naveo je i kako ministarstvo posjeduje nekoliko psiholoških timova, no kako ‘u školama ne možemo liječiti djecu, ali možemo prepoznati problem’, a te njegove izjave možete čuti ovdje.

Iz Vlade poručuju i da se učenici, radnici školskih ustanova i roditelji učenika ‘mogu kod svih potreba na području mentalnog zdravlja javiti nadležnom školskom liječniku koji će utvrditi kakav je oblik potpore nužan te, u slučaju povećanog rizika, savjetovati i uputiti na daljnju obradu’, primjerice, u javnozdravstvene ustanove. Kažu i da je Ministarstvo obrazovanja oformilo je tim za psihološke krizne intervencije u sustavu odgoja i obrazovanja, koji po njima ‘u slučaju kriznog događaja pokriva potrebe’ u čitavoj obrazovnoj vertikali, od vrtića do fakseva.

– Zapošljavanje stručnih suradnika određenog profila ovisi o specifičnostima svake školske ustanove i njenih učenika, a u skladu s propisima školska ustanova sama odlučuje o profilu stručnog suradnika odobrenje čijeg će zapošljavanja zatražiti. Zaposliti stručnog suradnika psihologa nažalost često nije ni moguće, jer se na natječaj ne javljaju stručne osobe, a škole s manjim brojem učenika nemaju u skladu s normativima ni uvjete za dodatno zapošljavanje stručnih suradnika. Zapošljavanje stručnog suradnika psihologa u svakoj školskoj ustanovi ne smatra se realnim ni financijski održivim, a niti stvarno neophodnim. Slijedom svega navedenoga Vlada Republike Hrvatske ne podržava predmetni Prijedlog zaključka, stav je Vlade Republike Hrvatske, prenosi Srednjahr.

 

Komentari
Prethodni članakInfluenca ptica potvrđena kod divljih ptica u Zagrebačkoj, Istarskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji
Sljedeći članakZbog povećanog broja oboljelih od COVID-19: U Hrvatskoj od sutra na snazi nove mjere