Novogradiški “Pokladni dani” okončani su jučer, završnom pokladnom povorkom u Ulici Mala i spaljivanjem pokladne lutke ”Rade”. Kod Doma Mala tradicionalno okupljanje počelo je u poslijepodnevnim satima pićem dobrodošlice i veselim plesom slavonskih kola. Veseli mimohod uz glazbu i pjesmu nastavio se kroz naselje Mala, a oko 17.30 sati došlo je i do onog, s nestrpljenjem iščekivanog čina – spaljivanja pokladne lutke „Rade“.

Spaljivanjem “Rade” se simbolično na lomači spaljuju i uništavaju sve nedaće i problemi koji su nas mučili tijekom prošle godine. Prema vjerovanjima taj čin tjera zimu koja je ove godine čini se otjerana i nešto ranije.

“Bolje da propadne selo, nego običaji”, poznata je uzrečica s kojom će se složiti brojni Malčani koji su jučer izašli popratiti tradicionalni pokladni običaj, spaljivanja lutka “Rade”. Veliki i mali iskoristili su lijepo vrijeme i veselom povorkom, uz druženje, pjesmu i ples ispratili “Radu”.

Izgorio je “Rade” tako ostavivši iza sebe „ucviljenu udovicu“ shrvanu od tuge i boli za „pokojnikom“.

“Rade” je i ove godine spaljen kraj već dobro poznatog kipa “Nakaznjaka” kojeg je njegov tvorac Drago Ferić  izradio na sjećanje svog oca, koji je u Maloj godinama bio organizator pokladnog običaja, spaljivanja lutka “Rade”. 

Zadnjim iskrama vatre kojom je “Rade” bio izložen završeni su i pokladni dani u Novoj Gradiški.

Komentari