U sklopu završenog projekta „Šumskim putevima Strmca“ nedavno je predstavljena provedba tog projekta vrijednog gotovo pola milijuna kuna. Provela ga je Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Slavonski Brod,ispostava Nova Gradiška sa partnerima. Kako je istaknuo pročelnik te stanice Boris Lovrić, projekt je financiran sredstvima Europske unije kroz Programa ruralnog razvoja „Europski fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja“. EU je ovaj projekt sufinancirao sa 85, a Republika Hrvatska sa 15 posto. Cilj je bio urediti i revitalizirati poučne planinarsko-pješačkestaze te ih obogatiti dodatnim sadržajima na području Strmca i kule Gračanica. Riječ je o tri pješačko-planinarske staze i 4 obnovljene stare planinarske staze koje su bolje signalizirane i opremljene.

„Te staze su postojale i prije, prve su izgrađene početkom tridesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je prema ideji dr. Andrije Štamparaizgrađena bolnica na Strmcu. Staze su izgrađene za terapije plućnih bolesnika, znači bolesnici su na recept dobivali da moraju šetati, jer tada nije bilo medikamenata kao danas“, kaže Boris Lovrić.

Željko Brčić Duša, dugogodišnji član novogradiškog planinarskog društva Strmac koje ove godine slavi 90 godina postojanja, i aktivni suradnik HGSS-a, kaže da je Strmac davno prepoznat kao lječilište, ali i izletište i da su planinari već tada sudjelovali u izgradnji i označavanju planinarskih staza.Ističe da je već tada počelo rekreativno hodanje i šetanje po Strmcu što treba nastaviti i zbog toga je važnaprovedba ovog projekta „Šumskim putevima Strmca“.

Načelnik općine Cernik Vitomir Žakić zahvalio je Gorskoj službi spašavanja, Planinarskom društvu „Strmac“ i svim ostalim sudionicima projekta „Šumskim putevima Strmca“. To će, kako je rekao, upotpuniti turističku ponudu Općine Cernik koja ima pripremljen projekt revitalizacije „Strmca“ od kojeg se puno očekuje.

„Pripremili smo projekt za sportsko-rekreacijski centar sa brojnim sadržajima vrijedan 50 milijuna kuna. Imamo građevinsku dozvolu, nadamo se da će ove godine u jesen biti raspisan raspisan natječaj, ako prođemo želimo vratiti staru slavu izletištu Strmac i od tog projekta puno očekujemo“, kaže Viromir Žakić, načelnik Općine Cernik.

O dvogodišnjoj provedbi projekta „Šumskim putevima Strmca“ koji je za svaku pohvalu svjedoči i dio fotografija koje je snimio Boris Lovrić, pročelnik HGSS-a Slavonski Brod.

Autor: Vjeko Hudolin
Komentari
Prethodni članakU Vrbju manifestacija „Ritam mladih“ povodom Međunarodnog dana mladih
Sljedeći članakZapočeli upisi u novu plesnu sezonu: Formiraju se nove plesne grupe dostupne svima