U Gradskom muzeju Nova Gradiška protekle je godine održano 12 izložbi, razna predavanja, nekoliko druženja u vidu vinske kušaone. Dosta bogat program, djelatnici muzeja ravnateljica Marija Mihaljević, muzejski pedagog Jelena Kovre i viši kustos Miroslav Pišonić svaki mjesec nastoje upriličiti jedno do dva otvaranja različitih izložbi.

-” Pokušavamo svakoj izložbi dati priču, damo si truda kako bi napravili jedinstveni postav za svaku izložbu ili promociju. Pokušavamo konceptualno pristupiti samom načinu prezentacije pojedinog sadržaja.” – kaže Miroslav Pišonić viši kustos u Gradskom muzeju.

-” Miroslav je esteta, veći muzeji imaju dizajnere, mi nemamo tu priliku. Na sreću imamo Miroslava koji se jako lijepo razvija i pokazuje čistoću i profinjenost u postavu, promišlja o temi. Dok po osjećaju sve ne sjedne na mjesto on ne prestaje s radom. Kod njega sve ima priču, ne ponavlja obrasce, zato je i posjetiteljima zanimljivo.” – kažu ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević i muzejski pedagog Jelena Kovre.

Gradski muzej ima veliki fundus, u etnološkom odjelu preko dvije tisuće predmeta. U galerijskom prostoru posjeduju više od tisuću i osamsto predmeta, raznih umjetnina, sa likovnih kolonija, raznih plakata. Kulturno povijesni odjel sadrži više od pet tisuća raznih zbirki, uniformi, zastava, hladnog i vatrenog oružja, staru knjižnicu Dieneša, uz veliki fond novina i dnevnika. U arheološkom odjelu Gradski muzej sadrži šest tisuća predmeta, najznačajniji je dio sa Slavče, nalazi sa cijelog novogradiškog kraja. Sam muzej ima više od 12 tisuća predmeta u 40 zbirki, no, nema stalni postav i time ta građa javnosti nije vidljiva. 

-” U gradskom muzeju je fundus drugačije naravi, ne možemo sve izložiti. Kad bude stalni postav, neće se izložiti sve na standardni način, bit će to ipak nešto modernije, izdvojit će se samo dio fundusa. U galerijskom odjelu darovnica je uvećana za 64 likovna djela, pored likovne kolonije Strmac mladih umjetnika. Pokušavamo balansirati suvremenu umjetnost sa zavičajnom. Sretni smo što zavičajnika ne manjka u našem muzeju, imamo veliki broj djela ljudi koji su s novogradiškog područja. Dugi niz godina smo izbivali iz muzejske zgrade ali smo se snalazili sa postavom izložbi. Novi prostor otvara mnoga vrata i umjetnici se rado odazivaju u naš muzej.” – rekla je ravnateljica Marija Mihaljević. 

Na pitanje zašto vole svoj posao, Jelena Kovre i Miroslav Pišonić odgovaraju:

-” Svatko ima svoj dio posla, no kad se udružimo činimo sjajan tim. Vratim se kući ispunjena, sretna što radim u svom Gradu i veselim se svakom sljedećem danu. Mrvicu više posjetitelja dolazi sada jer smo nekako rasterećeni, sve glatko teče. Obožavamo kad djeca dođu u muzej, taj njihov smjeh i čuđenje nas ispunjava, njihovo oduševljenje je nama zadovoljstvo.” – kaže Jelena Kovre.

-” Nekako smo kroz sve ove godine naučili improvizirati. Veći muzeji imaju svoje dizajnere, mašineriju, tehničko osoblje, fotografe, lektore. Mi to nemamo ali se snalazimo i stvaramo najbolje od onoga što imamo. Bilo bi bolje kada bi prezentacija sadržaja bila kvalitetnija. Produkcija posuđene izložbe iz Zagreba je vidno kvalitetnija, no mi iz ničega napravimo nešto. Standardi su otišli u nebo, mi to u Gradskom muzeju još uvijek možemo pratiti. Drago mi je što smo dobili priliku izraziti se, ja kao kustos nastojim biti posrednik između umjetnosti i publike. Kada čujemo pohvalu, vidimo oduševljenje na licima posjetitelja, sve je to potvrda da radimo dobro. Samo trebamo nastaviti ovako timski raditi, jer živimo zbog naše publike, umjetnina, baštine, očuvanja tog našeg blaga. Dajemo im uvid u vrijednost koju čuvamo.” – rekao je Miroslav Pišonić.

Komentari
Prethodni članakNAJBOLJI ŽUPANIJSKI SPORTAŠI 2019. SU: Tot, Novaković, odbojkašice N.Gradiške i kajakaši Olimpika
Sljedeći članakKakav biser: Dva puta sletio s ceste iste večeri – u dva auta