S 10. ožujkom 2019. i službeno su završile prijave na natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu koji je bio otvoren od 1. veljače 2019., a kojega je četvrtu godinu za redom organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku Marijana Petir (EPP).

Na natječaj je pristiglo 27 pravovaljanih prijava, od čega 12 žena i 15 muškaraca.

Najviše kandidata – šest, dolazi iz Sisačko-moslavačke županije, četiri kandidata dolaze iz Virovitičko-podravske županije, tri iz Bjelovarsko-bilogorske, po dva iz Zagrebačke, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Karlovačke te po jedan kandidat iz Šibensko-kninske, Međimurske, Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske i Koprivničko-križevačke županije.

Stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore, Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, Morana Tomičić, Stručni referent Samostalne službe za informiranje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Dražen Miloloža, tajnik Udruženja poljoprivrede Hrvatske gospodarske komore, Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Vlatko Grgurić, urednik i voditelj emisije Plodovi zemlje i Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista odabrat će deset najboljih projekata, a među njima i pobjednika koji će predstavljati Hrvatsku na europskom izboru u Europskom parlamentu.

U narednih nekoliko tjedana predstaviti će 10 najboljih projekata po ocjeni stručnog povjerenstva, a proglašenje pobjednika održat će se 9. travnja 2019. koje će pratiti i poljoprivredna konferencija.

Glavni sponzor natječaja Erste banka nagradit će pobjednika/cu novčanom nagradom u iznosu od 15 tisuća kuna, dok će tvrtka Europinspekt Croatiakontrola pobjednika nagraditi analizama u njihovu laboratoriju (analiza plodnosti tla, analiza ostatka rezidua pesticida, analiza mikrotoksina etc.) u vrijednosti od 5 tisuća kuna.

Cilj natječaja i europske nagrade za mlade poljoprivrednike je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor u cjelini nastavio živjeti.

Petir vodi pobjednika/cu u Bruxelles i osigurala je vrijedne nagrade!

Naposljetku, postavljamo pitanje i sebi i vama, zašto nema niti jednog poljoprivrednika s područja Brodsko posavske županije prijavljenog na ovaj natječaj. Da se moglo, moglo se, ali izgleda da se nije htjelo. Nije nam uvijek kriva država, ovoga puta krivce pronalazimo u sebi samima. 

Foto: Ilustracija

 

Komentari
Prethodni članakOd sutra ponovno promjena vremena, očekujte kišu i niske temperature
Sljedeći članakOdijelo čini čovjeka, a kuhinja ženu?