Danas u Domu kulture, otvorena je vrlo zanimljiva izložba, koja će tokom mjeseca siječnja biti izložena za sve zainteresirane.

Projekt pod nazivom „Feelings“ izradile su varaždinske umjetnice Mateja Rusak i Ivana Stepan, povezavši svoje radove u koncept o osjećajima, emocijama. Ovaj projekt spaja umjetnice sličnih interesa i tehnika kroz pojam koji nas navodi na razmišljanje, povezivanje, otvaranje, razgovor, promišljanje o vlastitim osjećajima, emocijama u različitim aspektima i situacijama u životu. Na otvorenju izložbe  umjetnice su posjetiteljima pobliže objasnile tematiku  umjetničkih djela, a prigodnim govorom u ime Grada Mihaela Đeraj, voditeljica odsjeka za društvene djelatnosti grada Nove Gradiške pozdravila je ovo događanje, te uz pomoć mališana otvorila izložbu velikim pljeskom.

Osjećaj ili emocija naziv je za čovjekovu reakciju na neki događaj, povezuju ono što nam je važno sa svijetom ljudi, stvari i događaja. Emocije nadopunjuju nedostatke mišljenja i daju infrastrukturu za društveni život.

Ličnost je sklop osobina koje određuju karakteristično i dosljedno ponašanje individue. Kako bi individua bila prihvaćena u društvu „mora“ zadovoljavati norme društva. Prihvatljivo ponašanje i norme učimo od djetinstva i kao takva su nasljedna i prihvaćena. Prema Freudu postoje tri strukture ličnosti koje su povezane, id, ego i superego. Freud kaže da je ego tu da bi kontrolirao id, da bi ga ograničio, usmjerio no ne funkcionira bez ida. Ego je onaj koji usmjerava ličnost prema napretku, razlikuje realnost i fikciju. Zna planirati da bi došao do zadovoljenja na realan način. Sposoban je na promjenu. Promijene u ličnosti su stalne, ovisno o situaciji mijenja se i naša ličnost. Mjenjanje ličnosti utječe i na ponašanje individue. Ako se duže vrijeme ponašamo u skladu normi, tj. nosimo masku, ubrzo gubimo pojam o vlastitoj ličnosti i više ne znamo koja je naša “prava” priroda. Tako se uskoro postavlja i pitanje, gdje prestaje maska i počinje čovjek?

Zajednička tema spojila je ove umjetnice u u mediju kojim se izražavaju – grafika, grafički objekti i kombinirana tehnika.

Mateja Rusak rođena je 1989. u Varaždinu gdje je završila osnovnu školu te srednju školu usmjerenja grafički dizajner. Godine 2013. diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija. Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Živi i radi u Varaždinu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Ivana Stepan Kauzlarić rođena je 1989. u Varaždinu. Srednju školu usmjerenja grafički dizajner završila je u Varaždinu. Godine 2013. diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Od 2013. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Područje interesa su joj grafika, keramika te fotografija. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Prije samog otvorenja izložbe održana je i kreativno – edukativna radionica za najmlađe. 

Radionica pod stručnim vodstvom Mateje Rusak, mag. ed. i Ivane Stepan Kauzlarić, mag. ed. bila je namjenjena djeci starije vrtićke dobi koja su tehnikom karton tiska izrađivala kalenadar za 2018. godinu, učeći pri tome o likovnim tehnikama, godišnjim dobima, podjeli godine na mjesece i slično. Radionice su pažljivo osmišljene i atraktivne. Razvija se i potiče timski rad, uspostavljanje dijaloga, aktivno slušanje i postavljanje pitanja, te razmjena iskustava. 

Karton tisak je grafička tehnika visokog tiska, poput linoreza i drvoreza. To znači da jedna matrica ili kliše (obrađena ploča s udubljenom, ispupčenom ili ravnom slikom za otiskivanje (umnažanje te slike) daje mnogo istovjetnih otisaka. Oblici koje želimo otisnuti na papir na povišenim su dijelovima matrice i primaju boju, dok su međuprostori crteža udubljeni i boja ne prodire do njih – zato ostaju bijeli. Kod tehnike kartonskog tiska ne izrezujemo međuprostor (za to nam u drvorezu trebaju oštra dlijeta, kojima se djeca mogu ozlijediti), već plohe koje će predstavljati crtež izrezujemo iz kartona i lijepimo na tvrdu kartonsku podlogu

Radovi su, prije nego što su mališani otišli u vrtić, izloženi na izložbi dviju umjetnica.

no images were found

 

 

Komentari