Nedavno je u savjetovanje upućen Zakon o doplatku za djecu koji bi trebao donijeti brojne promjene. Glavna izmjena je svakako veći iznos doplatka te pravednija raspodjela kroz uvođenje pet razreda korisnika. Prema planu, zakon bi trebao stupiti na snagu 1. ožujka 2024. godine.

Kako je vidljivo iz prijedloga zakona, dohodovni cenzus kao uvjet za ostvarivanje prava na doplatak, mijenja se sa sadašnjih 70 posto proračunske osnovice na 140 posto, čime se proširuje broj korisnika prava kao i djece za koju se ostvaruje pravo na doplatak. – objavio je Poslovni.hr.

S ovim će izmjenama sva kućanstva s dohotkom do 618 eura po članu, moći ostvariti pravo na doplatak za dijete, odnosno, novčanu potporu radi uzdržavanja i odgoja djece.

Za ostvarivanje prava na doplatak za djecu izvanbračna se zajednica izjednačava s bračnom zajednicom, a doplatak se ne može prenositi na drugu osobu.

Pravo na doplatak za djecu, osim roditelja, može ostvariti i posvojitelj, skrbnik, očuh, maćeha, baka, djed ili osoba kojoj je dijete na temelju odluke nadležnog tijela povjereno na čuvanje i odgoj. Korisnik doplatka može biti i punoljetno dijete bez oba roditelja koje je na redovitom školovanju.

Prema podacima iz prošle godine, broj korisnika doplatka bio je 125 518 za 246 516 djece. Uz najavljene izmjene, broj korisnika će se udvostručiti.

Cilj ovih izmjena je poticanje demografske obnove, a za njegovu provedbu osigurano je 262,5 milijuna eura u 2024., 290,7 milijuna eura u 2025. te 272,7 milijuna eura u 2026. godini.

Ovakve mjere trebale bi pomoći u smanjenju pada nataliteta te iseljavanja iz Hrvatske.

Komentari
Prethodni članakEurostat objavio: Koliki je očekivani životni vijek Hrvata?
Sljedeći članakRastu neoporezivi primici i naknade