Prema nedavno objavljenim podacima Eurostata, očekivani životni vijek pri rođenju u Europskoj uniji (EU) tijekom 2021. godine iznosio je prosječno 80,1 godinu. No, iza ovog prosjeka kriju se značajne varijacije kada se analizira razlika između spolova i regija unutar EU.

Jedan od podataka pokazao je da žene u prosjeku žive dulje od muškaraca. Očekivani životni vijek žena u EU iznosio je oko 83 godine, gotovo 6 godina dulje u odnosu na muškarce.

Kada je riječ o regionalnim razlikama, najviši očekivani životni vijek pri rođenju za žene zabilježen je u Madridu, Španjolska, gdje iznosi impresivnih 88,2 godine. Slijede još pet regija u Španjolskoj s visokim stopama dugovječnosti. S druge strane, najviši očekivani životni vijek za muškarce zabilježen je u autonomnoj otočnoj regiji Åland u Finskoj, sa 82,8 godina. Španjolska se također ističe na razini države, s najdužim očekivanim životnim vijekom pri rođenju od 83,3 godine.

Podaci za Hrvatsku

U kontekstu Hrvatske, prosječan očekivani životni vijek iznosi 76,7 godina, smještajući zemlju u skupinu osam EU zemalja s najmanjim očekivanim životnim vijekom po rođenju.

Detaljnija analiza pokazuje značajne razlike unutar Hrvatske. Na primjer, sjeverne regije poput Zagorja, Varaždina, Krapine, Podravine i Prigorja imaju očekivani životni vijek od 75,8 godina, dok Jadranska Hrvatska izdvaja s najdužim očekivanim životnim vijekom od 77,9 godina. U Slavoniji je očekivani životni vijek 75,2 godine.

Najduži životni vijek žena je u Jadranskoj Hrvatskoj te iznosi 81,2 godine. Muškarci pak najkraće žive na sjeveru zemlje, u Panonskoj Hrvatskoj – tek 72 godine.

Komentari
Prethodni članakNapustila nas je dugogodišnja novogradiška pedijatrica dr. Mandica Prgić
Sljedeći članakZakon o doplatku u javnom savjetovanju: Veći iznos doplatka, mijenja se proračunska osnovica….