Vijeće za prevenciju kriminaliteta i Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti Grada Nove Gradiške jučer su održali zajedničku sjednicu na kojoj je usvojeno Izvješće o radu za 2019. i Plan rada za 2020. godinu za oba tijela.

Izvješća Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti podnijela je Mihaela Đeraj, potpredsjednica tijela i voditeljica gradskog Odsjeka za društvene djelatnosti.

Sa zadovoljstvom je istaknula da su kompletan program i plan rada za 2019. u potpunosti realiziran:

-“Imali smo više od 40 aktivnosti, koje su se provele u našem gradu. Održano je 5 radnih sjednica, obilježili smo sve važne datume: od Svjetskog dana zdravlja, Svjetskog dana nepušenja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge; obilježen je Svjetski dan mentalnog zdravlja, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Također je vrlo uspješno, s više od 20 aktivnosti, realiziran je u našem gradu Mjesec borbe protiv ovisnosti. Održane su brojne tribine, radionice, edukacije, okrugli stolovi, odrađeni su svi školski preventivni programi na razini osnovnih i srednjih škola. Također su odrađeni svi preventivni programi koje provodi naša Policijska postaja, Centar za socijalnu skrb, Zavod za javno zdravstvo, Opća bolnica, Crveni križ i ovo je dobra prigoda da se i njima zahvalimo na njihovom trudu i svemu što su odradili, budući da oni sve to rade volonterski.”

Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti kreirat će i realizirati tijekom 2020. godine lokalni preventivni program s ciljem univerzalne prevencije svih oblika ovisnosti djece i mladih, afirmacije aktivnog i organiziranog korištenja slobodnog vremena i zdravih stilova života, senzibilizacije roditelja i građana za problematiku ovisnosti, te jačanja mreže partnerstva u prevenciji i trajnog usavršavanja stručnjaka uključenih u preventivne programe. 

Tijekom 2020. Koordinacijsko tijelo održat će 4 redovne sjednice, sukladno potrebama i više kao i svečanu sjednicu povodom obilježavanja 15 godina rada Koordinacijskog tijela u Novoj Gradiški.

Izvješće o radu Vijeća za prevenciju kriminaliteta podnio je predsjednik Marko Čosić:

-“Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška, kao radno tijelo gradonačelnika, u potpunosti je realizirao Plan i program za drugu polovicu 2019. godine. Tijekom 2019. godine održane su dvije sjednice. Realiziran je projekt “Preventivni program krađe bicikala” u organizaciji PP Nova Gradiška, Savjet mladih Nova Gradiška, BK Psunj i HAK Nova Gradiška. Također su realizirana aktivnost “Iniciranje video nadzora i osvjetljenje grada Nova Gradiška”.

Izvješće o stanju kriminaliteta za prošlu godinu predstavio je načelnik Policijske postaje Nova Gradiška, Marin Marjanović:

-“Stanje kriminaliteta na području PP Nova Gradiška za 2019. godinu je u povoljnom stanju u odnosu na 2018. godinu. Bilježi se blagi pad broja kaznenih dijela, smanjenje prekršaja iz javnog reda i mira, obiteljskog nasilja i prometne nesreće. Tu bilježimo porast za jednu poginulu osobu više, ali broj prometnih nesreća sa smrtno stradalim je isti. Dakle u jednoj smo imali dvije poginule osobe, tako da nam je prošla godina završila s 3 smrtno stradale osobe, jednom više nego 2018. godine.

Program rada i područja djelovanja vijeća za prevenciju kriminaliteta ove godine neće biti nešto različit od prošloga, ali će se povećati broj aktivnosti. Ciljevi Vijeća ostaju isti, a to su preventivnim aktivnostima utjecati na smanjenje kriminaliteta, osjećaja nesigurnosti kod građana te povećanjem ukupne kvalitete života, zatim senzibilizacija zajednice za potrebu uključivanja svih institucija, organizacija i građana u postizanju sigurnosti zajednice. 

Na kraju zajedničke sjednice sve prisutne pozdravila je i pohvalila njihov rad članica Vijeća za prevenciju kriminaliteta i predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, Ljepša Rakas-Vujčić:

-“Već dugi niz godina sam na ovakvim sastancima i drago mi je što se uvijek svi ljudi odazovu i vidim tu iste osobe koje marljivo rade u školama i ustanovama na vim ovim zadaćama. Suradnja je odlična, a to se vidi i po brojkama. Mislim da u našem mjestu, ako gledamo što se sve događa u našoj metropoli “mislim da smo mi još jako dobri. Naravno uvijek se može i bolje i želim nam da nastavimo i dalje ovako raditi, da se družimo i razmjenjujemo iskustva, jer mislim da to i doprinosi smanjenju ovisnosti i kriminaliteta u Novoj Gradiški.”

Komentari