Svečanosti obilježavanja 23. Dana Obrtničke komore Zagreb nazočili su gradonačelnik Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogejec, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, predsjednik HGK-Komore Zagreb Zlatatn Frolich te brojni visoki dužnosnici Grada Zagreba, Zagrebačke županije i županijskih gradova kao i ravnatelji obrtničkih škola, predsjednici obrtničkih komora i udruženja obrtnika, institucija i tvrtki s kojima Komora uspješno surađuje te brojni obrtnici.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić kaže:

“I to je prilika da otvorimo neke nove teme i kažemo što radimo i što smo protekle godine radili. Ovo je prilika za jedan prijateljski, otvoreni razgovor između samih obrtnika i naših gostiju. Moram reći da je ova protekla godina bila bolja, preko 500 više obrtnika imamo. Po prvi put nakon više od sedam, osam godina imamo porast članova komore.”

Na području grada i županije danas djeluje nešto manje od 18 tisuća obrtnika, a njihova aktivnost vidljiva je u brojnim projektima. S radom neće stati ni u godini pred nama, poručuje Šabić:

“Narednih godinu dana imamo prezentaciju strategije Obrtničke komore. Slijed toga je akcijski plan. Otvarali smo biznis akademiju, besplatna platforma za obrtnike s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije za online edukaciju. Nastavljamo Zagreb craft. Imamo obrtnički forum na nivou županije. Naravno ovo što rade županija i grad, potpore obrtnicima, tradicijski umjetnički obrti.”

Obrtnici se u svome radu susreću i s nizom problema, ali ne gube nadu da će njihovo rješavanje krenuti u pozitivnom smjeru.

“Imamo problema. Aktualni problem su naši taksisti, njima je upravni odbor i skupština dala bezrezervnu podršku u njihovoj borbi za jednakopravnost, u smislu da svi na tržištu budu jednaki. Problem odlagališta krupnog i građevinskog otpada, problem je za naše građevince i prevoznike. Tu su i naši ugostitelji i trgovci, posebno male obiteljske trgovine, koje imaju problema na tržištu”, rekao je Šabić.

Pozitivnom smjeru nadaju se i obrtnici koji su za svoj rad nagrađeni priznanjima. Među njima je i Bjanka Klokoč, koja je za svoj rad u području ljepote kući ponijela titulu mladog obrtnika.

“Predkraj 2017. sam ga otvorila, ali prije toga sam pet godina imala firmu i imam iskustva u tom poslu već sveukupno 14 godina. Jako je teško, treba jako puno ulaganja, truda, vremena, znanja, strpljenja i informiranja prije svega”, naglasila je Klokoč.

Ono na što može biti ponosan novogradiški kraj i sami obrtnici, nagradu za svoj rad i životno djelo na ovom eminentnom skupu dobio je i nedavno preminuli uspješni obrtnik, vlasnik obrta VIPS Nova Gradiška, a nagradu su uz posebno odabrane riječi uručili Ivanovoj supruzi Jasni Mirković, koja je u svom obraćanju rekla da će nastaviti još žešće raditi u njihovom obiteljskom obrtu kojeg je sada ona preuzela istaknuvši da će VIPS u spomen na svog pokretača, uvoditi i dodatne novine u poslovanju koje je Ivan pokrenuo prije nego je preminuo. Dirljivo obraćanje, nije moglo ne izazvati suze obrtnika diljem Hrvatske koji su Ivana Mirkovića i obrt VIPS poznavali i s njima surađivali.

Zahvalnice su uručene i političarima, a potrebe obrtnika godinama osluškuje i Zagrebačka županija.

“Hvala vam što ste Grad Zagreb prepoznali kao pouzdanog suradnika i partnera! Zahvaljujući zajedništvu i međusobnomu razumijevanju pronalazili smo rješenja za opstanak više generacija obrtnika. Zagreba bez obrtnika ne bi bilo niti obrtnika bez Zagreba”, poručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u svome pozdravnom govoru.
Također, podsjetio je na važnost ulaganja u ovaj sektor gospodarstva.
“Neću govoriti o pola milijarde kuna koje smo zadnjih 18 godina uložili u poticajne mjere, neću govoriti o sto milijuna kuna u potpore. Neću govoriti o Zagreb craftsu, digitalnoj platformi, neću govoriti o Zagrebačkom obrtničkom sajmu od 25. do 27. travnja. Neću govoriti o studiji za obrtnički centar na Kajzerici. Ja sam danas ovdje došao na svečanu sjednicu ne da se hvalim što radimo, vi to znate najbolje, da ne znate ja ne bih imao šesti mandat, jer djela govore više od riječi”, izjavio je gradonačelnik Bandić.

Priznanje ‘Manduševac’, za uspješnu suradnju i izniman doprinos u zaštiti, unapređenju, promidžbi i razvoju obrtništva primio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. – To je krasan osjećaj te poticaj za daljnji rad – istaknuo je župan Kožić i nastavio:
„Županija je naklonjena obrtnicima. Potpomažemo njihovo funkcioniranje – kroz stručne edukacije, kroz financiranje pripreme projekata za EU fondove, kroz bespovratne potpore, koje su u 2017. bile u značajnom iznosu, a obrtnici, kao i mali i srednji poduzetnici vraćaju to na način da su u mnogočemu u samom vrhu Hrvatske, prije svega prema ukupnom prihodu, neto dobiti, produktivnosti rada… Zbog takvog funkcioniranja obrtnika i poduzetnika Županija je prema indeksu razvijenosti svrstana krajem lanjske godine odmah do grada Zagreba“, rekao je župan dodavši da bi se bez obrtništva, i ukupnog poduzetništva, teško moglo govoriti o razvojnim programima i zapošljavanju.
Naglasio je i da je Zagrebačka županija od 2011. do 2016. bila županija s najvećom stopom rasta zaposlenosti te još jednom podsjetio na nedavno dobiveno priznanje „Stvaratelji za stoljeća“, za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Župan je rekao i da treba motivirati mlade da upisuju obrtnička zanimanja jer ona, nakon položenoga majstorskog ispita, nude sigurnost i posao.

Uz čestitku predsjedniku Komore Mirzi Šabiću, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić obljetnicu je čestitao svim zagrebačkim obrtnicima ističući kako obrtništvo u Zagrebu ima višestoljetnu tradiciju.”Gradska skupština Grada Zagreba uvijek je bila i bit će otvorena za probleme obrtnika. Održali smo i sastanak na tu temu, a zajedno s gradonačelnikom trudit ću se poduprijeti vaše programe i projekte jer uz velika financijska opterećenja koje znam da imate, vjerujem da nije jednostavno biti obrtnik. No, više od tisuću novootvorenih obrta dokazuje da obrtnici vjeruju u Grad Zagreb i zajedničkom sinergijom ulaze u novo vrijeme te se bore za konkurentno poslovanje u Europskoj uniji “– zaključio je predsjednik Skupštine, zahvaljujući svima onima koji su zaslužni za razvoj obrta i obrtništva u Gradu Zagrebu te svojim znanjem, obrtničkom upornošću i radom pridonose razvoju obrtništva i napretku Zagreba.

“Veseli me izvanredna suradnja s lokalnom upravom – Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom. Jedino se suradnjom postiže uspjeh, a u prošloj godini je otvoreno preko 500 novih obrta”, naglasio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta je pobrojala aktivnosti Ministarstva, osobito se osvrćući na dodjelu stipendija. “Raspisali smo natječaj za učeničko stipendiranje u obrtničkim zanimanjima. Prošle smo godine dodijelili 2 389 stipendija, što je najveći broj ikad dodijeljenih stipendija.”

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakPobjeda rukometaša PPD “Zagreb 2” u Novoj Gradiški
Sljedeći članakNovogradiščanin, Zadranin, Kanađanin