Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća upriličenoj u povodu Dana grada i blagdana Bezgjrešnog začeća Blažene Djevice Marije, kao i svake godine uručena su javna priznanja, Nagrade, Medalje i Grb Grada zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama.

Ove godine najviše gradsko priznanje, Nagradu Grada Nova Gradiška primio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, naš Novogradiščanin, general bojnik Siniša Jurković.

Kako je istaknuto u pojašnjenju, ovo vrijedno gradsko priznanje dodijeljeno mu je za sveukupni dugogodišnji rad i iznimna ostvarenja koja predstavljaju trajno dobro od značaja za grad Novu Gradišku i Republiku Hrvatsku.

General bojnik Siniša Jurković rođeni je Novogradiščanin. Nakon završetka srednje škole 1987. godine upisao je Vojnu akademiju kopnene vojske i diplomirao 1991. godine kada napušta Jugoslavensku narodnu armiju i pristupa Zboru narodne garde Republike Hrvatske. U Domovinskom ratu obnašao je razne dužnosti, od zapovjednika voda do Načelnika oklopno mehaniziranih postrojbi. Nakon toga slijedi impresivna vojna karijera i niz dužnosti na raznim funkcijama. Sudjelovao je u operaciji ISAF u Afganistanu kao Zapovjednik hrvatskog Operativno mentorskog tima za vezu, školovao se i na prestižnom vojnom Sveučilištu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tijekom karijere u Hrvatskoj vojsci promaknut je od čina satnika 1992. godine sve do čina general bojnika. General bojnik Siniša Jurković danas je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Za uspješno obnašanje dužnosti i zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je i nagrađivan brojnim odličjima.

Svojim životnim putem utjecao je na pozitivnu percepciju društvene zajednice o hrvatskim braniteljima te pripomogao zaštiti dostojanstva i vrednovanju njihovog doprinosa u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. S ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i dostojanstva Domovinskog rata general bojnika Sinišu Jurkovića članovi braniteljskih i stradalničkih udruga ističu kao uzor budućim generacijama. U struci je priznat, u društvu poštovan, a u Novoj Gradiški voljen, što je u srcima Novogradiščana zasigurno, najviši „čin”.

U ime nagrađenih na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj protekle subote u ime svih dobitnika javnih priznanja zahvalio je general bojnik Siniša Jurković. Osvrnuo se na dane provedene u našem gradu, na vrijednost rada i zalaganja, posebice kod mladih ljudi, stoga je, kako je istaknuo, svoju novčani iznos nagrade odlučio pokloniti onima na kojima svijet ostaje, malim polaznicima Dječjeg vrtića Nova Gradiška.

Donaciju je primila ravnateljica Dječjeg vrtića Vera Trobić.

Komentari
Prethodni članakKamionom sletio u kanal, kabina potpuno uništena
Sljedeći članakUdruga slijepih: Nagradimo njihov trud