Ove će godine, u tjednu koji je pred nama, 25. godinu zaredom, Ministarstvo unutarnjih poslova provoditi operativnu akciju „Mir i dobro” vezanu za uporabu pirotehničkih sredstava tijekom predblagdanskog i blagdanskog razdoblja.

Prošle je godine stupio na snagu i novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji je donio bitne novine vezane za kupnju i uporabu pirotehničkih sredstava.

Pa tako, unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika prve kategorije dječja pirotehnika, nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od tisuću do tri tisuće kuna za zakonske zastupnike odnosno roditelje ili skrbnike djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. S pirotehničkim sredstvima druge i treće kategorije, pravila su još oštrija pa takve predmete koji u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti samo punoljetne osobe, piše SBPlus

Jedna od prošlogodišnjih novina je i zabranjena nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije tri, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Nadalje, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese koja se nalazi u prve tri kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.).

Važno je napomenuti i da su novim Zakonom povećani iznosi novčanih kazni koje sada iznose od tisuću do petnaest tisuća kuna za fizičke osobe te do osamdeset tisuća kuna za pravne osobe.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2018. do 1.1.2019., a upotrebljavati od 27.12.2018. do 1.1.2019.

U porastu je ozljeđivanje djece predškolske dobi, mlađe od šest godina, a najčešće su ozljede lica, očiju i šaka koje variraju od lakših do vrlo ozbiljnih ozljeda koje ostavljaju trajne posljedice. No, i građani mogu postati kolateralne žrtve kada djeca iz zabave bace pirotehničko sredstvo u skupinu učenika ili građana te dođe do zapaljenja odjeće ili direktnog ozljeđivanja.

Unatoč upozorenjima policije te niza preventivnih, ali i represivnih aktivnosti tijekom ranijih akcija policije, u 2016. godini je, primjerice, utvrđeno, kako su 34 osobe ozlijeđene, od čega je njih osam zadobilo teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je 21 dijete, od kojih pet teško. Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeto je 59 komada raznog oružja, 3.692 komada streljiva raznog kalibra, 6,3 kilograma eksploziva, 280 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.), te čak 13.858 komada raznih pirotehničkih sredstava.

Kako bi tijekom ovogodišnjih blagdana bili izbjegnuti ružni i krvavi scenariji, najpametnije bi bilo da uši u potpunostiodmorimo od zvukova eksplozije petardi, no kako tu ideju neće prihvatiti svi, dovoljno će biti da barem poštujemo zakone i pratimo policijske savjete i upozorenja jer bezazlena dječja igra u trenu može prerasti u tragediju.

Foto: Ilustracija
Izvor: SBPlus

Komentari
Prethodni članak2. kolo otvorene lige Osječko baranjske županije
Sljedeći članakProračun Općine Rešetari za 2019. godinu jednoglasno usvojen