Kadrovski nam je najugroženija primarna zdravstvena zaštita, u kojoj već sada nedostaju 204 obiteljska liječnika, 75 pedijatara i 103 ginekologa. Svake godine u inozemstvo ode 125 mladih liječnika.

Hrvatski zdravstveni sustav izgubit će do lipnja 2025. godine gotovo 2.700 liječnika, što zbog odlaska u mirovinu, što zbog iseljavanja, procjena je Hrvatske liječničke komore (HLK) utemeljena na podacima iz Digitalnog atlasa hrvatskog liječništva, interaktivne baze podataka koju je HLK predstavio javnosti. U mirovinu do lipnja 2025. odlazi 15 posto liječnika, ili njih 2.255. Iseljavanjem bi Hrvatska, računaju u Komori, u istom roku mogla ostati bez još 420 liječnika koji već danas rade, ne računajući buduće liječnike. Ukupni broj liječnika u lipnju ove godine iznosi 15.294 liječnika, a velika većina, njih 14.094, radi u javnom zdravstvu.

Rast broja liječnika kontinuiran je u Europi već desetljećima, a trend prati i Hrvatska. Lani smo imali više od 800.000 stanovnika starijih od 65 godina, a procjene su da će ih 2030. godine biti skoro milijun. Potrebe za liječnicima rastu i zbog sve veće složenosti i opsega zdravstvenih usluga, a dodatan je problem preopterećenost liječnika, velik broj prekovremenih sati i neuređen sustav, upzoravaju iz Komore.

Produkcija mladih liječnika ne može nadomjestiti taj manjak, pokazuju procjene Digitalnog atlasa o ulasku novih liječnika u sustav u sljedećim godinama. Od 2015. prosječno je u sustav godišnje ulazilo 488 novih liječnika, a ako se isti trend nastavi, do sredine 2025. može se očekivati ulazak nešto više od 2.400 novih liječnika u zdravstveni sustav.

Zbog duljine školovanja i specijalističkog usavršavanja, u zdravstvu kadrovske potrebe treba planirati za razdoblje od 10 do 15 godina. Rast broja liječnika kontinuiran je u Europi već desetljećima, a trend prati i Hrvatska. Lani smo imali više od 800.000 stanovnika starijih od 65 godina, a procjene su da će ih 2030. godine biti skoro milijun. Potrebe za liječnicima rastu i zbog sve veće složenosti i opsega zdravstvenih usluga, a dodatan je problem preopterećenost liječnika, velik broj prekovremenih sati i neuređen sustav, upzoravaju iz Komore.

Od ulaska Hrvatske u EU, našu zemlju su napustila 874 liječnika, a sada ih odlazi u prosjeku 125 godišnje. Pritom se događa eksponencijalni rast odlazaka najmlađih liječnika, odmah nakon diplome. Kadrovski nam je najugroženija primarna zdravstvena zaštita, u kojoj već sada nedostaju 204 obiteljska liječnika, 75 pedijatara i 103 ginekologa

Prosječno obiteljski liječnik ima 1.643 pacijenta, ginekolog 6.643 pacijentice, dok pedijatar ima 1.416 djece. Uzevši u obzir godišnji broj radnih sati lako je zaključiti kako obiteljski liječnik u Hrvatskoj ima prosječno tek jedan sat za svakog pacijenta godišnje, dok je kod ginekologa ta brojka puno lošija i iznosi samo 15 minuta za svaku pacijenticu godišnje.

Izvor: Novilist

 

Foto: Getty Images

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška: Gradi se nova Gradska vijećnica, evo kako će izgledati
Sljedeći članakNakon tri tjedna zatišja: Danas imamo 11 novooboljelih!