Jučer, 2. svibnja 2018. godine, u vremenu od 12,30 do 13,30 sati u Osnovnoj školi „Mato Lovrak“ u Novoj Gradiški, u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje, PU Brodsko-posavske i Policijske postaje Nova Gradiška, održano je predavanje i edukacija od minskoj opasnosti pod nazivom „Manje oružja – manje tragedija“. Predavanje je održano pred 100-tinjak učenika i njihovih nastavnika.

Prezentacija opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava započela je uvodnom riječju policijskog službenika za prevenciju kriminaliteta gosp. Borisa Janča, koji je nazočnima predočio značaj i važnost svjesnosti o opasnostima od mina i drugih zaostalih eksplozivnih sredstava te iznio podatke o broju dragovoljno predanog i pronađenog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava u ovoj godini.

Nakon toga je savjetnica za edukaciju i koordinaciju pomoći žrtvama mina iz Hrvatskog centra za razminiranje, Marta Kovačević upoznala učenike s opasnostima od rizičnog ponašanja u opasnim zonama te ih poučila kako se trebaju ponašati i što učiniti u takvim situacijama. Prikazala je način rada Hrvatskog centra za razminiranje, projekte koji se provode, kao i prezentaciju minskog informacijskog sustava RH „misportal.hcr.hr“, koji je dostupan građanima na internetskim portalima s kartama minsko-sumnjivih područja.

U nastavku predavanja, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu PU brodsko-posavske, gosp. Darko Dumendžić, je prisutnima pokazao različite primjerke školskih minsko eksplozivnih sredstava, upoznavajući ih s njihovima karakteristikama te opasnostima od njih.

Iako je od Domovinskog rata prošlo više od dvadeset godina, nesavjesni građani još uvijek kod kuća drže različito vatreno oružje, streljivo, ručne bombe, mine i ostala eksplozivna sredstva. Policija ih i ovim putem podsjeća da je i dalje na snazi akcija „Manje oružja – manje tragedija“ i te ih poziva na dragovoljnu predaju oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava, bez ikakvih sankcija. Potrebno je nakon odluke pozvati policiju na 192, a više detalja o akciji građani mogu dobiti putem besplatnog telefona broj: 08008892.

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, u okviru akcije „Manje oružja – manje tragedija“, građani su u vremenu od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine, policiji dragovoljno predali:

13 komada automatskog oružja
338 komada rasprskavajućeg oružja
6 komada pušaka
3 komada pištolja i revolvera
7298 komada streljiva za dugo i kratko oružje
9.6 kilograma eksploziva

U okviru akcije „Manje oružja – manje tragedija“, građani su u vremenu od 1. siječnja do 30. ožujka 2018. godine, policiji dragovoljno predali:
6 komada automatskog oružja
86 komada rasprskavajućeg oružja
12 komada pušaka
5 komada pištolja i revolvera
7037 streljiva za dugo i kratko oružje

 

Policijski službenik za odnose s javnošću,

Stjepan Kukura

no images were found

Komentari
Prethodni članakSve je spremno za još jedan Olimpijski festival dječjih vrtića
Sljedeći članakOsnovnoškolci Rešetara posjetili Rumunjsku