Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari dugi niz godina njeguje tradiciju suradnje sa školom iz Lupaca, školom koja obrazuje pripadnike Hrvatskih nacionalnih manjina u Rumunjskoj. Suradnja ovih dvaju škola traje već desetak godina tako da se učenici Osnovnih i Srednjih škola pripadnika nacionalnih manjina javljaju na natječaj koji raspisuje Književno likovno društvo Rešetari i povodom pjesničkih susreta oni dolaze u Rešetare.

Na osnovu te suradnje, odnosno susreta nastala je ideja da se uspostavi direktna suradnja između škola.Tako je početkom ove godine Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari bila domaćin učenicima iz Rumunjske, a prošloga mjeseca, realizirali su uzvratni posjet prijateljskoj općini u Rumunjskoj u okviru projekta „Naš zavičajni govor“ od 22. do 25. travnja 2018.

Na temelju natječaja MZO-a za suradnju sa školama koje obrazuju pripadnike hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu i Povelje o prijateljstvu koja je potpisana između općine Rešetari i Lupac, u općini Lupac boravilo je deset učenika u pratnji ravnatelja škole Tihomira Batala, pedagoginje Marije Dautović, knjižničarke Daniele Gubić i učiteljice Marije Mlađen, a voditeljica ovoga projekta bila je Jasmina Zelenika, koja je osmislila plan i program posjeta i predstavljanja u inozemnoj školi. 

Projekt ”Naš zavičajni govor” međunarodni je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u OŠ Ante Starčevića Rešetari provode ga već nekoliko godina u suradnji s općinom Lupac, odnosno Hrvatima, stanovnicima istoimene općine iz Rumunjske. 

Glavni cilj projekta, skriven je u samom nazivu ”Naš zajednički govor”, a to je očuvanje tradicije našega kraja, zavičajnog govora slavonske ikavice. 

Učenici su ove godine po prvi puta otputovali u Lupac, a za taj susret su se marljivo, zajedno s učiteljima pripremali. Već na početku godine učenicima su predstavljeni ciljevi projekta, a raspisan je i natječaj za putovanje u Rumunjsku. Učenici su pisali motivacijsko pismo u kojem su nastojali predstaviti sebe i svoje kvalitete u najboljem mogućem svjetlu. Odabrani učenici su se početkom drugog polugodišta počeli pripremati za polazak. 

U Rumunjskoj su boravili kod nekih od obitelji, gdje su se, kako kažu osjećali kao kod kuće. Domaćini su se maksimalno potrudili kako bi im boravak bio prepun zanimljivih aktivnosti i kako im ne bi bilo monotono i dosadno. 

Osim što su se upoznavali s kulturnom baštinom Hrvata na tim područjima, svojim su nastupom učenici Osnovne škole Ante Starčevića predstavili kulturu slavonskog mjesta iz kojeg dolaze – njegovo materijalno i nematerijalno blago. 

Učenici su ovim projektom bili u mogućnosti usporediti način života i kulturu Hrvata u Domovini i izvan nje, razvijati komunikacijske vještine, obogatiti svoja znanja, njegovati sličnosti, ali isto tako poštivati drugo i drugačije. 

Uspješnost ovog projekta dokazuje to kako se dojmovi s putovanja još nisu slegli, a kako su kazale učenice koje su sudjelovale u programu na rastanku je bilo suza, a svakako se žele vratiti nazad jer osim pozitivnog iskustva koje su stekle, brojna su se prijateljstva rodila. 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakZa mlade “Lovrakovce” održano predavanje o opasnosti od mina
Sljedeći članakVisoki tlak – uzroci, simptomi, pravilno mjerenje… Imamo odgovore na česta pitanja