Učenici osmih razreda OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška u pratnji razrednika posjetili su 14. svibnja 2024. Državno natjecanje učenika strukovnih škola u Zagrebu.

Ovo je bilo peto po redu natjecanje u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a  održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i predstavlja ne samo priliku za natjecanje, već i platformu za promicanje izvrsnosti strukovnog obrazovanja, važnosti vještina i usmjeravanje mladih prema perspektivnim karijerama koje strukovno obrazovanje nudi.

Od 13. do 15. svibnja 2024. godine na Zagrebačkom velesajmu okupilo se više od 350 najboljih učenica i učenika strukovnih škola koji su svoje znanje i vještine pokazali u 42 discipline.

WorldSkills Croatia 2024. pruža platformu za mlade talente da pokažu svoje znanje, vještine, kreativnost i spretnost u raznolikim disciplinama, od tehničkih i tehnoloških područja do IT-a i dizajna. Ovdje se stvaraju prilike za rast i razvoj, omogućujući mladima da oblikuju svoje buduće karijerea organizira se uz financijsku podršku ESF plus projekta „Podrška izvrsnosti, inovativnosti i vidljivosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“.

Izvrsnost i znanje zaslužuju priznanje – nove snage hrvatskoga gospodarstva!

Zadatak svih nas u društvu, a posebice obrazovnoga sustava i javnosti je, pružiti priliku ovim mladim ljudima, da pokažu svoja znanja i vještine. Upravo je Državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola jedinstveno događanje i mjesto za promociju strukovnog obrazovanja.

U ovom dinamičnom okruženju posjetiteljiza koje je ulaz besplatan, imaju priliku ne samo promatrati, već aktivno sudjelovati u raznovrsnim aktivnostima koje obogaćuju njihovo razumijevanje strukovnog obrazovanja i karijernog razvoja.

Brojna mjesta nude posjetiteljima priliku da iz prve ruke isprobaju vještine i tehnike ključne za različite struke. Od iskustva virtualne stvarnosti (VR), simulacija do praktičnih demonstracija iz područja tehnike, dizajna, multimedije i gastronomije, posjetitelji imaju priliku zaviriti u svijet strukovnih vještina na način koji ih inspirira i potiče na daljnje istraživanje.”

Bilo je zanimljivo promatrati mlade ljude koji su spremno pokazali svoje vještine, odgovarali na sva postavljena pitanja i pri tome odrađivalji i natjecateljski dio. Mogli smo vidjeti buduće kuhare, medicinsko osoblje, dizajnere i krojače, kozmetičare, stolare, keramičare, programere, turističke djelatnike… na djelu!

Novinari OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška i voditeljica: učiteljica Marinela Banovčić

Komentari
Prethodni članakČisteći Medvjedići i učenici OŠ Ljudevita Gaja u akciji čišćenja okoliša
Sljedeći članakSvjetski je dan obiteljskih liječnika