Uz pomoć Čistećih Medvjedića, učenici Osnovne škole Ljudevita Gajaa, organizirali su akciju čišćenja okoliša oko škole, dio Gajeve ulice, prostor oko sportskog terena iza škole, te najkritičniji dio prema srednjim školama u Gajevoj ulici. U akciji su sudjelovali učenici 8.b razreda, 7.b razreda i 5.c razreda s učiteljicama M. Benić, A. Tuličić, M. Banovčić i knjižničarkom L. Marić, a na akciju ih je potaknula učiteljica K. Strinavić koja radi i u OŠ A. Mihanović pa je sa svime upoznata. Osim miješanog smeća naglasak je bio na prikupljanju opušaka. Gospodin Perica, koji je osnivač podružnice u Kapeli, obratio se djeci, kratko ih upoznao s radom udruge, a onda smo s ostalim članovima strpljivo očistili predviđeno. Reakcije prolaznika su bile dvojake: jedni su ih, kažu, pohvalili, a drugi su začuđeno gledali što rade.

“Zaključak akcije – pušači ne razmišljaju kamo odlažu opuške, a najviše nas je pogodila količina opušaka na mjestima gdje se kreću srednjoškolci!” – kažu iz OŠ Ljudevita Gaja.

Znate li tko su Čisteći medvjedići i čime se bave?

Ako niste čuli za spomenutu udrugu koja djeluje ne samo u našoj zemlji, nego i izvan granica Hrvatske, otvorite sljedeću poveznicu: https://cistecimedvjedici.hr  i pronaći ćete sve odgovore!

Sigurni smo da se svakome, tko razmišlja ekološki, barem jednom u glavi rodila ideja kako bi bilo lijepo organizirati stanovnike i očistiti svoju ulicu, park, cenar grada ili obalu rijeke, potoka… Na stranici udruge piše sljedeće:

“Super je priča ovo što radite i meni se čisti, ali nemam s kim.” Puno smo puta čuli ovu rečenicu, a zapravo je vrlo jednostavno. Javi nam se i mi ćemo ti pomoći alatima, logistikom, promocijom i svim praktičnim savjetima jer hej, puno je već čišćenja iza naših šapica! Iskustva rado dijelimo i tko zna, možda ti se i pridružimo već na tvojoj prvoj ČM akciji. Uvijek sve krene od pojedinca, a mi vjerujemo da si baš ti osoba koja će dovesti nove Medvjediće u naš brlog! Čekaš limun? Vrijeme je da kreneš!”

Tekst/Foto: OŠ Ljudevita Gaja

Komentari
Prethodni članakUčenica Sara Ruškan osvojila prvu nagradu na Međunarodnom natječaju dječjeg likovnog i literarnog stvaralaštva „Melitino proljeće“!
Sljedeći članakWorldSkills Croatia 2024. – učenici OŠ Ljudevita Gaja posjetili državno natjecanje obrtničkih škola