Vijećnici Općinskog vijeća Općine Donji Andrijevci održali su konferenciju za novinare pod nazivom “Tko i zašto ne provodi zakone u Republici Hrvatskoj”, a kojom su ukazali na neodrživu situaciju s distribucijom plina na svom području koju je zbog nezakonito provedenog natječaja državna inspekcija zabranila odabranom distributeru, “Plin projektu” iz Nove Gradiške na čelu čije uprave je sadašnji saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Nova Gradiška Josip Vuković.

Natječaj je 2003. godine provela Općina Donji Andrijevci na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu, a nakon žalbe “Brod plina” Upravni sud općinsku je odluku poništio jer je natječaj trebao biti proveden prema Zakonu o tržištu plina koji raspisuje Brodsko-posavska županija. Da ne bi došlo do problema u opskrbi plina, Općina je s “Plin projektom” sklopila sporazum o zakupu plinske mreže, no isti je raskinut u travnju prošle godine. Nakon toga inspekcija Državnog inspektorata RH u lipnju prošle godine zabranjuje Tvrtki “Plin projekt” distribuciju plina, a županija, kako bi doskočila rješenju inspekcije proglašava stanje izravne opasnosti od elementarne nepogode koja traje sve do danas.
“Plin projekt  radi na crno na području naše općine, koja je vlasnik svoje plinske mreže”, kaže član Županijske skupštine Vlatko Krznarić koji je u nekoliko navrata tražio odgovore u županiji i nije ih dobio. Krznarić, kao i predsjednik Općinskog vijeća Stanko Ćorić, želi da naša županija što prije raspiše natječaj kako bi se situacija razriješila i izabrao najpovoljniji koncesionar koji bi  ponudio i nižu cijenu plina od sadašnje, a koja je među najvišim cijenama u Hrvatskoj. Ucjenom smatraju poruku “Plin projekta” kako će, izaberu li novog koncesionara, tražiti nadoknadu više od 500.000,00 kuna uloženih u plinsku mrežu, a plinsku su mrežu, tj. kućne priključke, kaže Krznarić, platili  sami građani koji moraju biti zaštićeni. Također se navodi kako je tvrtka “Plin projekt” d.o.o. prema ugovoru o koncesiji bila dužna do kraja 2004. godine izgraditi plinsku mrežu u naseljima Sredanci, Vrhovina i Šušnjevci što do današnjeg dana nije učinila.
Nerazriješena priča traje godinu dana, a kritike su upućene prema Brodsko-posavskoj županiji od koje se neuspješno traži raspisivanje natječaja. Ne uslijedi li uskoro raspisivanje natječaja, vijećnici, koji se osjećaju prevarenima, pozivaju sve pravne institucije da ispitaju cijeli slučaj jer ima naznaka kako u svemu ima mutnih poslova. Iako tvrtka “Plin projekt” i dalje plin distribuira na crno, inspekcijske službe nakon prošlogodišnje zabrane nisu bile u nadzoru, a i načelnik Općine Donji Andrijevci potpisao je s tvrtkom “Plin projekt” sporazum kojeg nije izglasalo Općinsko vijeće i još k tome isti je antidatirao. Općinski vijećnici su jednoglasni u svojoj nakani da sve bude svedeno u zakonske okvire, a do kada će čekati na raspisivanje natječaja ne znaju. S obzirom da se na svaki postupak u javnoj nabavi može uložiti žalba i tako  doći do poništenja istoga cijela situacija se može ponovno rastegnuti na godinu dana, kaže općinski pročelnik Milan Šulter što znači da bi i distribucija plina za sljedeću zimu mogla biti upitna.
Iz svega navedenog proizlazi zaključak da se nadležne institucije, Državni inspektorat, Državno odvjetništvo i ostale inspekcijske službe i dalje oglušuju na pozive vijećnika i stanovništva Donjih Andrijevaca kako bi utvrdile činjenično stanje i razriješile slučaj koji nimalo ne izgleda “zakonski”. Ne zna se da li tako postupaju zbog toga što je direktor i jedan od suvlasnika tvrtke “Plin projekt” Nova Gradiška, sadašnji saborski zastupnik RH iz vladajuće koalicije, ujedno i gradonačelnik Grada Nova Gradiška Josip Vuković, jer po svemu sudeći, a kako vijećnici kažu, na njega se zakoni Republike Hrvatske ne mogu ili ne smiju primjeniti.

Ostaje za naslutiti da će cijeli slučaj biti po onoj staroj “s rogatima se ne smije bosti “, tako da će stanovnici Općine Donji Andrijevci i sljedeću zimu plaćati treću po redu u Hrvatskoj najveću cijenu za plin.

Autor: RNG

 

Komentari
Prethodni članakDramski komad Adagio kao preslika mnogih obiteljskih života
Sljedeći članakDr. Ljuba Ivošević – Pavić dobitnica godišnje nagrade Kovanica od zlata